Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Eerste prijs binnen voor Surinaamse taekwondoka’s in Brazilië

Eerste prijs binnen voor Surinaamse taekwondoka’s in Brazilië

Het heeft niet lang geduurd voordat de Surinaamse taekwondodelegatie eremetaal in de wacht wist te slepen tijdens de Presidents Cup in Brazilië. Gisteravond behaalde Cheyenne Tjin Hin Tjoe in de juniorendivisie zilver op het onderdeel stijlpatronen. “Een geweldige prestatie voor Suriname,” aldus een dolblije voorzitter Gregory Markiet van de Surinaamse Taekwondo Associatie (STA).

De Presidents Cup is een G2-toernooi, wat inhoudt dat er meer rankingpunten te verdienen zijn dan bij de doorsnee internationale toernooien. “De meeste toernooien zijn G1. Dit toernooi is G2 en heeft dus een belangrijke waarde,” aldus Markiet.

De taekwondoassociatie maakte er daarom een punt van om vechters deel te laten nemen aan de Presidents Cup, die in Rio de Janeiro plaatsvindt. De STA stuurde een delegatie van vijf taekwondoka’s.

Tosh van Dijk, Samaki Pinas en Serena van Dijk nemen vandaag en morgen deel aan het onderdeel sparring, terwijl Tjin Hin Tjoe en Tyana Eriks gisteren op het onderdeel stijlpatronen uitkwamen. De taekwondoka’s worden begeleid door de coaches Jurmen Amiena en Tino Lew.

Stijlpatroon Het is na lange tijd weer dat de STA taekwondoka’s naar het buitenland afvaardigt om deel te nemen aan internationale stijlpatroonwedstrijden. Tjin Hin Tjoe betaalde die investering al op dag 1 van de Presidents Cup terug met een zilveren medaille.

“We hebben al een tijdje een stijlgroep en het is merkbaar dat ze steeds beter worden, vandaar dat we besloten hebben ze aan dit toernooi deel te laten nemen,” aldus Markiet. De STA-voorzitter sluit niet uit dat er meer prijzen zullen vallen.

“Voor Tosh zijn er altijd hoge verwachtingen. Samaki is een underdog die op een goede dag ook zo goed kan presteren dat hij een prijs in de wacht sleept. Serena is pas zeventien jaar, maar heeft al redelijk wat ervaring voor haar leeftijd en kan verrassen.”

Suriname komt op de Presidents Cup vooral landen uit Latijns-Amerika tegen. Naast het gastland doen ook vechters uit onder andere Argentinië, Colombia en Venezuela mee aan de wedstrijden, terwijl ook landen uit Centraal-Amerika en het Caribisch gebied hun opwachting maken.