Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Eenmalige koopkrachtversterking van SRD 5.000 netto

Eenmalige koopkrachtversterking van SRD 5.000 netto

PARAMARIBO — Door het principeakkoord dat de regering heeft bereikt met de vakbonden komt er een eenmalige koopkrachtversterking van SRD 5.000 netto. Volgens minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken betekent het dat de koopkrachtversterking van SRD 2.500, die in november zou eindigen, nu doorloopt tot en met december. Daarbovenop komt er nog SRD 1.700 wat totaal neerkomt op SRD 4.200. “De overgebleven SRD 800 willen wij zo gauw als mogelijk uitbetalen”, aldus de bewindsman tegenover de Communicatiedienst Suriname.

Het principeakkoord werd vrijdag bereikt. De regering heeft verder aangeboden de SRD 2.500 door te trekken tot en met juni 2024 met daarboven 8 procent op de bezoldiging, maar daarover moet er nog worden onderhandeld. Somohardjo toont zich ingenomen met het principeakkoord. “Ik ben blij dat we dit akkoord hebben kunnen bereiken, want als we excessief zouden verhogen, zou het een te grote uitgave zijn en zouden de offers die het volk de afgelopen drie jaar heeft gebracht in de prullenbak gegooid zijn.”

“Ik ben heel erg content met de constructieve houding van de vakbondsleiders”

Nu er een principeakkoord is bereikt met de vakbeweging, is het zaak voor de regering om alvast vooruit te kijken naar de dialoog met haar gesprekpartner in 2024, zegt de minister. Gemengde commissies, die bestaan uit regeringsfunctionarissen en vertegenwoordigers van de vakbeweging, zullen zich buigen over de Belastingwet en de belastingvrije grens. “Ze gaan samen na wat de knelpunten zijn om vandaaruit aan oplossingen te werken. Dus we wachten het verslag van de gemengde commissies af en waar nodig gaan we aanpassen”, aldus Somohardjo.

De Biza-minister laat zich tegenover de CDS positief uit over de bijdrage van de vakbeweging. “Ik ben heel erg content met de constructieve houding van de vakbondsleiders. We geloven dat het in 2024 beter zal worden.” Hij benadrukt dat partijen zonder de constructieve houding van de vakbonden er niet uit waren gekomen. De bewindsman zegt dat de regering en vakbeweging het ook met elkaar eens waren dat inflatie moet worden voorkomen.