Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Eén uit de drie vrouwen in de regio ervaart seksueel of fysiek geweld

Eén uit de drie vrouwen in de regio ervaart seksueel of fysiek geweld

Tekst en beeld Ricky Wirjosentono

PARAMARIBO – Eén uit de drie vrouwen in de regio ervaart seksueel of fysiek geweld. Over de gehele wereld heeft één uit de twee vrouwen geweld ervaren van haar partner, terwijl er ook sprake is van heel veel intiem partnergeweld. Deze informatie werd tijdens een seminar over gendergelijkheid gedeeld door Fay King, Caricom jeugdambassadeur. Ze liet verder weten dat dat elf procent van de vrouwen denkt dat geweld moet worden toegepast en dat mishandeling normaal is. King pleit daarom voor verandering en bewustwording. De jeugdvertegenwoordiger is voorstander van praten.

“We moeten wel veel meer educatie en voorlichting geven over wat geweld inhoudt. Omdat heel wat mensen zich niet bewust zijn hiervan. In Suriname bijvoorbeeld hebben we gezien dat meer vrouwen met een hoge educatie en positie geweld rapporteren. Vrouwen in Suriname die geweld ervaren weten soms niet dat ze slachtoffers zijn. Wij streven daarom ernaar om iedereen bewust te maken. Dit is niet hoe het hoort en het kan altijd beter,” meent King

Het seminar werd donderdag georganiseerd door de Stichting Sisterhood of Inspiration and Acknowledgment (Sisa) in het gebouw van het Nationaal Archief Suriname (NAS). Judith Brielle sprak over de duurzame ontwikkelingsdoelen en de stand van zaken over gendergelijkheid in Suriname. Ook liet ze weten welke doelen de mensenrechtenorganisatie (UNFPA) in de pijplijn heeft.

Gelijkheid

Margary Muringen, secretaris van Sisa, zegt dat dit het vijfde event is van de organisatie. Eerder heeft de organisatie seminars gehouden over rechten en plichten, vrouwen en ondernemerschap, gezondheidszorg en herkennen van gedragsproblemen bij kinderen.

“We staan niet alleen voor de vrouw, maar we gaan voor gelijkheid tussen man en vrouw. We leven in Suriname waar de vrouw toch in een bepaalde achtergestelde positie zit voor wat betreft functies en posities. Als we kijken naar de samenstelling van de regering en mensen die topposities hebben in grote bedrijven zijn het altijd mannen. En als je kijkt naar de universiteit bestaat die uit 75 procent vrouwen. Dan vraag je je altijd af waar gaat het een beetje mis. Dus we gaan niet voor vrouwen zijn beter, maar voor de gelijkheid,” stelt Muringen.