Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » ‘Een heel erg verdrietige schok is het heengaan van Mike’

‘Een heel erg verdrietige schok is het heengaan van Mike’

door Steven Seedo

PARAMARIBO — “Nog zo midden in het leven en ineens is het afgelopen. Mijn carrière is begonnen met Mike. Daar heb ik zeer dierbare herinneringen aan. Maar dit is vooral verlies van een vriend. Zeer droevig”, reactie van de actrice, zangeres en schrijfster Manoushka Zeegelaar-Breeveld over het heengaan Mike Ho Sam Sooi. De Surinaams-Nederlandse acteur en regisseur overleed vrijdag op 69-jarige leeftijd aan kanker.

“Mike is natuurlijk mijn held vanuit ‘Land te Koop’. Hij maakte hele mooie solovoorstellingen, waaronder ‘Dogla, Waarheen?’ Ik was zo blij dat hij ja tegen ons zei toen we hem vroegen  de muziekvoorstelling ‘Lieve Hugo  A Poki Tori’ te regisseren. Hij heeft het stuk laten groeien naar een topniveau”, zegt theatermaker en schrijver Guus Pengel.

Hij heeft samen met Mike de muziek theatervoorstelling ‘Lieve Hugo A Poku Tori’ en de voorstelling ‘Trots op Rotiland’ van de cabaretier Narsingh Balwantsingh gemaakt. “Een dierbare persoon om mee samengewerkt te hebbben.”

Ho Sam Hooi begon zijn carrière bij het DOE-theater in Paramaribo. Sinds 1975 maakt hij eigen theaterproducties en speelde hij gastrollen bij gezelschappen. Hij was te zien in de Nederlandse en Duitse versie van de musical “Dirty Dancing”.

Ho Sam Hooi speelde in verschillende televisie-series en hoorspelen. Daarnaast is hij ook cameraman, editor en documentairemaker geweest. Bij het grote publiek onder andere bekend als acteur in de bekende Nederlandse televisie-series ‘Medisch Centrum West’ (1988), ‘Goudkust’ (1996) en ‘Toen was geluk heel gewoon’ (1994).

Daarnaast speelde hij rollen in de musicals ‘Dirty Dancing’ (2008-2009), Amandla! Mandela (2016) en The Bodyguard (2016-2017). Ho Sam Sooi laat zijn vrouw, de Nederlandse actrice Lieneke Ho Sam Sooi-le Roux met twee kinderen, dochter Uma (1994) en zoon Mendel (1997) achter.