Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » ‘Een goede educatie is iets dat niemand van je kan afpakken’

‘Een goede educatie is iets dat niemand van je kan afpakken’

PARAMARIBO — Anea Fitelia en Trovena Amoloe van Mulo Atjoni, Marencia Huur en Lakisha Linga van LBO Atjoni, Lafurtery Baisie en Riquella lan van Mulo Brownsweg en Renato King en Varjele Seedo van Nieuw Jacobschool zijn de leerlingen die vanaf het schooljaar 2023-2024 worden opgenomen in het beurzenprogramma van Rosebel Gold Mines. Als bestgeslaagden van VOJ-scholen uit Brokopondo, Sipaliwini en Boven-Saramacca worden ze via het programma in staat gesteld vervolgonderwijs op de middelbare school of het hoger onderwijs in Paramaribo te doorlopen.

In een persbericht geeft de goudmaatschappij aan dat haar beurzenprogramma zowel technische als sociale begeleiding biedt aan de bursalen. De kosten voor hun studie worden betaald door Rosebel Gold Mines. Het gaat om huisvesting, maandelijks vervoer, consumptie, zakgeld, collegegeld en studiemateriaal vanaf het moment dat ze aan het programma beginnen totdat zij hun diploma voor het hoger onderwijs hebben behaald. Momenteel zitten 41 studenten in het programma.

“We hebben een goede basis gelegd voor duurzame ontwikkeling van Suriname, maar in het bijzonder Brokopondo en Sipaliwini”

Duurzaam

Jerry Finisie, Community Relations and Development manager, ziet het beurzenprogramma als één van de meest duurzame projecten die door RGM is geïnitieerd. “Een goede educatie is iets dat niemand van je kan afpakken, het resultaat is dus blijvend”, zei hij maandag tijdens de ondertekeningsceremonie in de Royal Ballroom van Hotel Torarica.

Volgens Finisie wordt er op jaarbasis ongeveer honderdduizend US dollar door het goudbedrijf besteed aan het programma. “En we zien de investering terug in het district bij de afgestudeerden die werkzaam zijn binnen het district. Voor mij hebben we hiermee een goede basis gelegd voor duurzame ontwikkeling van Suriname, maar in het bijzonder Brokopondo en Sipaliwini.”

(lees verder onder de foto)

RGM Community Relations Manager Jerry Finisie (r) met bursaal Marencia Huur, bestgeslaagde van LBO Atjoni. [Foto: RGM]

Uitbreiding

RGM startte het beurzenprogramma in 2009, waarbij de vier bestgeslaagden van Mulo Brokopondo in aanmerking kwamen. Bij het tienjarige bestaan werden eenmalig tien studenten toegelaten, inclusief zes additionele beurzen aan de bestgeslaagden van de technische richting van de Mulo- en LBO-school te Brokopondo.

Drie jaar geleden volgde er opnieuw een uitbreiding van het programma en werden de samenwerkende gemeenschappen van Kwakoegron en Pikin Saramacca, die door hun ligging buiten het programma vielen, erbij gehaald. Sindsdien worden de twee bestgeslaagden van de basisscholen van Kwakoegron en Nieuw Jacobkondre toegelaten als juniors.

Enkele RGM-bursalen (met rode sjaal) en hun ouders maandag tijdens de ondertekeningsceremonie. [Foto: RGM]