Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » ‘Economisch belang Parijs in Suriname prioriteit’

‘Economisch belang Parijs in Suriname prioriteit’

PARAMARIBO, 7 mei – Parijs heeft economische belangen in Suriname en die gaan onder alle omstandigheden voor. Dit zegt historicus en politiek analist Eugene Gessel. Dat er nu een andere bewoner komt in het Palais Elysee maakt niet zoveel uit. Wat Suriname betreft, is de balans al opgemaakt. De haven van Paramaribo is van strategisch belang voor buurland Frans Guyana. Dat wordt niet onder stoelen of banken geschoven.

Pas nog is ruim veertig miljoen euro vrijgegeven voor de Oost-West verbinding. Deze weg loopt vanaf Paramaribo naar de grensplaats Albina. Daar komt ook een brug over de Marowijne. “Het is een Frans belang dat die brug er komt en dat de wegverbinding tussen Suriname en Frans Guyana in orde is. Want ze hebben de haven nodig voor hun invoer. Het maakt weinig uit of er een linkse of rechtse president komt”, zegt Gessel tegenover de Ware Tijd.

Parijs trekt zonder moeite de beurs open, dwars door amnestiekwesties heen of een eventuele lobby van Den Haag. “Niet omdat Suriname of meneer Bouterse zo leuk is, maar om keiharde business. Want het belang dat Frankrijk heeft bij een goed functionerende Surinaamse haven, een goede weg en die brug, zal niet met emotionaliteit benaderd worden. Parijs weegt af wat belangrijker is: Nederland ter wille zijn of het belang van het departement Frans Guyana.”


Posted

in

by