Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » ‘Earth Hour meer dan alleen het licht uitdoen’

‘Earth Hour meer dan alleen het licht uitdoen’

PARAMARIBO — WWF-Guianas heeft voor Earth Hour 2023 de jaguar centraal gezet. De organisatie heeft vastgesteld dat de jaguar namelijk bedreigd wordt door verschillende menselijke activiteiten. Zo krimpt het leefgebied van dit dier door ontbossing ten behoeve van de houtsector en mijnbouw. Ook wordt er op de jaguar gejaagd vanwege de vraag vanuit Azië voor traditionele medicijnen. De jaguar staat aan de top van de voedselketen en zorgt voor balans in de natuur.

“Middels de campagne ‘laat je horen voor de jaguar’ heeft WWF-Guianas verschillende activiteiten georganiseerd die voor iedereen gratis te bezoeken zijn. De activiteiten zullen live te volgen zijn via verschillende media kan iedereen van huis uit meedoen aan Earth Hour door van half 9 tot half 10 het licht uit te maken zaterdag”, laat WWF in een persbericht optekenen.

Boodschap

Dit jaar valt Earth Hour op 25 maart, waarbij tussen 20.30 uur en 21.30 uur wordt aangemoedigd om symbolisch het licht uit te doen als signaal de aarde leefbaar te houden voor mensen en dieren. Daar kan iedereen bij helpen. “De boodschap gaat ook verder dan het uitmaken van licht.” WWF roept mensen dan ook op om tijd vrij te maken om iets positiefs te doen voor de planeet. 

De jaguar staat aan de top van de voedselketen en zorgt voor balans in de natuur.

“Dat kan van alles zijn; lees een artikel, luister een podcast of kijk een documentaire over het belang van natuurbehoud en praat hierover met je naasten. Plant een boom, bezoek een natuurgebied, ruim zwerfafval op of kom naar de lokaal georganiseerde Earth Hour activiteiten.”

Jaguar Info & Fun Markt

Zowel WWF-Guianas als andere natuurbeschermingsorganisaties zetten zich in voor wildlife bescherming en behoud van onze bossen en andere natuurgebieden. Samen zijn deze organisaties vertegenwoordigd op de ‘Jaguar Info & Fun Markt’ die op zaterdag 25 maart tussen 17.00 uur en 21.00 uur te bezoeken is  bij deAssuria Hermitage High-Rise. Daarnaast presenteren ook Villa Zapakara, de Paramaribo Zoo, Clevia Park, Talking Prints zichzelf en hun werk. De kunstfederatie FVAS is aanwezig met een knutselstand voor kinderen, waar kosteloos en onder begeleiding jaguar kunstwerkjes gemaakt kunnen worden. De Jaguar Info & Fun markt is bovendien in thema aangekleed en sfeervol verlicht. 

Om 20.00 uur begint vanaf de Jaguar Info & Fun Markt het aftellen tot het Lights-Off moment. Met minimale verlichting wordt er binnen ‘gekampeerd’ in de schouwburg en volgt een interactieve show met dans en zang.. Er wordt om half tien afgesloten met een luide ‘roar’, waarbij iedereen aangemoedigd wordt om de nieuw opgedane kennis en drive om de jaguar te beschermen, in positieve zin te gebruiken.