Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Duizenden US-dollars aan houtblokken verloren gegaan in vlammenzee

Duizenden US-dollars aan houtblokken verloren gegaan in vlammenzee

“De schade bedraagt duizenden Amerikaanse dollars.” Aan het woord is Kiran Banwari van Houtzagerij De Eenheid, terwijl hij toekijkt hoe brandweerlieden hun best doen om het vuur onder controle te krijgen op het terrein van de onderneming aan de Duisburglaan. Dinsdagmiddag brak er namelijk een grote brand uit, die behoorlijk wat schade heeft aangericht.

Het vuur begon bij buurbedrijf – Houtzagerij Nooitgedacht – en verspreidde zich al snel naar de achterkant van Houtzagerij De Eenheid. De houtblokken aan de overzijde van de Coesewijnebrug noch het nabijgelegen bos bleven gespaard; de vlammenzee verteerde alles dat zij op haar weg tegenkwam.

De houten blokken zijn allemaal verloren gegaan in het vuur. Foto: Suriname Herald

Voor voorbijgangers was het een waar tafereel. Automobilisten verminderden hun vaart om duidelijk te kunnen waarnemen wat er gaande was. Niet alleen de verbazing, maar ook het feit dat de hitte intens voelbaar was, was van ieders gezicht af te lezen. “Dit kan niet”, laat een vrouw zich ontvallen tegenover Suriname Herald, terwijl ze naar de enorme vlammenzee kijkt.

Het kan er bij haar niet in dat het vuur helemaal aan de voet van de brug en zelfs langs het voetpad om zich heen grijpt. De vrouw vraagt zich af waarom de brandweer niet op die plekken blust, aangezien de vlammenzee zich blijft ontwikkelen. De spuitgasten hadden echter handen vol werk.

Terwijl men langs de Coesewijnestraat getuige was van de vernietigende werking van het vuur, was de brandweer bezig met bluswerkzaamheden op beide bedrijfscomplexen om verdere verspreiding te voorkomen. De oorzaak van de brand is vooralsnog onbekend, maar brandstichting is niet uitgesloten.

Banwari vertelt dat de familie door buurtbewoners werd gealarmeerd dat er brand op haar terrein was uitgebroken, waarna men zich meteen naar de plek begaf. Onbewerkte houtblokken, die zich op het achterterrein bevonden, zijn allemaal door het vuur verteerd.

Banwari spreekt van een groot verlies voor de familie. Het bedrijf wordt gerund door zijn vader. “Dit is een zware klap voor hem.” De zoon geeft aan dat de prijs voor een kubieke meter hout varieert tussen de US$ 12 en US$ 25. Hij schetst hiermee een beeld van het verlies dat geleden wordt, hoewel de genoemde bedragen nog aan de lage kant zijn.

De brandweerman is bezig met blussen. Foto: Suriname Herald

Banwari is de brandweer dankbaar dat die zich met man en macht heeft ingezet om te voorkomen dat de brand zich verder verspreidde. De machines waarmee gewerkt wordt, bevinden zich namelijk aan de voorkant van het terrein. Hij spreekt de hoop uit dat de brandweer zal onderzoeken waar en hoe de brand is begonnen. Het is namelijk niet de eerste keer dat er een brand uitbreekt bij Houtzagerij Nooitgedacht.