Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Duizenden dode burgers geen probleem, maar Khashoggi zou wel breekpunt kunnen betekenen voor Britten

Duizenden dode burgers geen probleem, maar Khashoggi zou wel breekpunt kunnen betekenen voor Britten

Dat de Saoedi’s duizenden burgers, voor het grootste deel kinderen en vrouwen, doodschieten met Britse wapens en met ondersteuning van Britse militaire deskundigen, is voor Engeland geen enkel probleem. Maar als mocht blijken dat de Saoedi’s iets te maken hebben met de moord op journalist Jamal Khashoggi, zou dat gevolgen kunnen hebben voor de samenwerking.

Alistair Burt, staatssecretaris voor het Midden-Oosten bij het Foreign and Commonwealth Office, verwerpt het argument van de Noorse Vluchtelingenraad, Oxfam en de Oxford Research Group, dat het stopzetten van de wapenverkoop aan Saoedi-Arabië zou kunnen helpen de oorlog tegen Jemen te beëindigen.

De poging van een coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië heeft geleid tot een enorme humanitaire ramp in Jemen, waar dagelijks honderden burgers sterven door bommen en hongersnood.

De parlementaire oppositie is het daar niet mee eens. Labour zegt dat Groot-Brittannië vuistdiep in het conflict zit: “We zijn partij in deze oorlog. We hebben besloten om samen te werken met een regime dat zijn eigen burgers in stukken hakt in consulaten van NAVO-bondgenoten,” zegt parlementariër Lloyd Russel-Moyle van Labour.

Hij wijst er bovendien op dat de Britten soldaten hebben die de Saoedi’s adviseren in de strijd tegen Jemen, en dat Saoedische piloten in Wales worden opgeleid.

Maandelijks worden ongeveer 2000 burgers gedood in Jemen, becijferde Armed Conflict Location & Event Data Project (ACLED). En dat er duizenden kinderen “per ongeluk” worden gedood, heeft de aandacht van Riyad, bezweert Burt – dus geen redenen voor de Britten om uit het conflict te stappen.

Maar als onderzoek zou uitwijzen dat de Saoedische regering betrokken is bij de moord op de journalist van de Washington Post, zou dat de Britse relatie met Saoedi-Arabië kunnen beïnvloeden, aldus Burt.