Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Duitse reggae-ster Gentleman: ‘Ik vergeet mijn eerste show in Suriname nooit meer’

Duitse reggae-ster Gentleman: ‘Ik vergeet mijn eerste show in Suriname nooit meer’

Tekst en beeld Steven Seedo

PARAMARIBO — “Buiten mijn verwachting. Ik kan het niet vergeten. Het gaat mijn carrière in als een van de hoogtepunten”, zegt de Duitse reggae-ster Gentleman over zijn eerste optreden in Suriname, dat in 2006 in @Live Entertainment Center, voorheen Flamboyant Park plaatsvond. Een grote groep mensen die buiten zat en ook de show wilde meemaken duwde, toen het optreden begon, de poort omver en stroomde in groten getale naar binnen.

Gentleman van de hits ‘Superior’, ‘Intoxication’, ‘Changes’ en ‘Different Places’ was na 14 jaar weer in Suriname voor het geven een concert. Zondag gaf hij een daverende show weg bij de International Mall of Suriname.

“Reggae verenigt mensen. Er zit iets heel fundamenteels in dat iedereen meteen begrijpt”

In het voorprogramma trad een aantal lokale artiesten op maar Afrobeat hitsensatie Rema liet zien waarom hij momenteel behoort tot de top Afrikaanse artiesten. “Het is altijd leuk om weer hier te zijn. Ik hou van het land, de vibe, de mensen en vooral de liefde die ik krijg van de mensen”, zegt Gentleman.

Bij zijn optredens in Nederland komt hij ook veel Surinamers tegen. Gentleman, die al langer dan dertig jaar aan de weg timmert, gelooft nog steeds in reggaemuziek. “Reggae verenigt mensen. Er zit iets heel fundamenteels in dat iedereen meteen begrijpt.

Bovendien hebben reggae en dancehall de popmuziek zo diepgaand beïnvloed dat veel ervan nu een vergelijkbaar geluid heeft. Maar deze echtheid, deze authenticiteit kan alleen tot stand komen als je de muziek op een spiritueel niveau voelt.”

Hectische Duitsland

Zijn vurige wens is om ooit weer een album in zijn moedertaal uit te brengen. “Ik begon te zingen toen ik achttien was en voor het eerst naar Jamaica ging, waar ik verliefd werd op de sfeer en cultuur. Het was niets dat ik had gepland. Muziek is een belangrijk onderdeel van mijn leven. Ik geniet van het maken van muziek.”

Op zoek naar een meer simplistische en bevredigende levensstijl, verhuisden de zanger, die eigenlijk Otto Tilmann heet, en zijn gezin van de stad Keulen in Duitsland naar de heuvels op het Spaanse eiland Mallorca, waar hij een boerderij heeft. Het leven daar bood hem en zijn vrouw Tamika de mogelijkheid om te ontsnappen aan het hectische leven dat ze ooit leefden in Duitsland.

Het nieuwste album van Gentleman dat in december werd uitgebracht met twaalf liedjes heet ‘Mad World’. De hitsong is ‘Things Will Be Greater’. Zijn jongste product maarkeert voor hem een nieuwe mijlpaal, die hem terugbrengt naar zijn muzikale roots.

‘Mad World’ is volgens de artiest ontstaan ​​in een fase van zijn leven waarin hij ontsnapte aan het hectische, maar oppervlakkige leven in de grote stad en koos voor het landschap van Mallorca met biologische voeding, een zelfvoorzienende levensstijl, minder digitale afleiding en meer verbondenheid met de natuur.

De Duitse reggaeartiest heeft een eigen rum, Superior rum, vernoemd naar zijn grote hit uit 2014. “Veel mensen weten niet dat ik een grote liefhebber van rum ben. Ik kies eerder rum dan wodka of gin.” Zijn zoon Samuel toont ook interesse in muziek, maar kiest meer voor de productie kant.