Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Dubbel verlies Surinaamse volleybalclubs in Boa Vista

Dubbel verlies Surinaamse volleybalclubs in Boa Vista

Tekst en beeld John Zaalman

BOA VISTA — Livo en Yelyco hebben het hoofd op de openingsdag van de Tabela da Copa Internacional ‘George Sterfson Barros’ 2023 in Boa Vista, Brazilië, beide moeten buigen. De Surinaamse mannen en vrouwenvolleybalclub verloren vrjdag in Ginásio Hélio Campos respectievelijk van het Guyanese Demerara (22-25, 27-29, 19-25) en U23-Roraima (10-25, 25-15, 13-25, 13-25) van het gastland.

“Vanaf de eerste set was duidelijk te merken dat opdrachten niet werden uitgevoerd”, bevestigde Livo-coach Pascual Zeegelaar na afloop tegenover de Ware Tijd. Naar zijn zeggen zou nervosoteit ook een rol hebben gespeeld in de openingsset, “maar gaandeweg vielen de concentratie  en pass weg. Cruciale ballen werden ook niet gemaakt.”

“Onze volgende partij is tegen Guyana en die moeten we pakken. Daarna zal het aan de wilskracht liggen als we na Guyana doorgaan”

Verdy Getrouw, coach Yelyco

Livo begon de eerste twee sets goed. In de tweede werd zelfs met 5-0 gestart voordat het naar het einde toe bezweek en in de derde duidelijk te merken was dat de spelers geen puf meer hadden. ‘Pasje’ gaf verder ook aan te hopen dat de spelers uit het verlies geleerd hebben. “We hebben nog een game en ik weet dat we het in onze mars hebben om die te pakken.”

Livo-aanvaller Dean Kasdi (r) smasht de bal langs het tweemansblok van twee spelers van het Guyanese Demerara.

Slechte game

Verdy Getrouw was niet te spreken over het verlies van zijn vrouwenploeg. “Dit was een hele slechte game”, beargumenteerde de oefenmeester van Yelyco. “Mijn team had duidelijk problemen met de service van de Brazilianen en daarnaast was onze pass zwak. En als je niet passt dan verlies je.”

“Shaniva Balkaran was daarnaast ook superslecht. Niets scheen te willen lukken bij haar.” Nadat zijn pupillen de openingsset met 25-10 verloren, werd gehoopt dat na de 25-15 setwinst zaken anders zouden uitpakken. Niets was minder waar. Getrouw weet dat er niet veel tijd is om te treuren. 

“Onze volgende partij is tegen Guyana en die moeten we pakken. Daarna zal het aan de wilskracht liggen als we na Guyana doorgaan.” Hij kon niet met zekerheid aangeven als “alle speelsters in competition mood zijn.” “Brazilië was wel goed. Er werd veel op de lijn aangevallen en de partij tegen het tweede team uit Brazilië, Amazonas, wordt een zware dobber”, aldus Getrouw.

Minpunten organisatie

De Surinaamse club raakten ook op dag twee na aankomst in de Braziliaanse stad geconfronteerd met minpunten van de organisatie. Voor vrijdagmorgen was afgesproken dat ontbijt vroeg gereed zou zijn en dat Livo rond zeven uur met een bus gehaald zou worden. Echter, de organisatie arriveerde pas om 07:42 uur in O Mais Querido om ontbijt klaar te maken.

Zeegelaar wees de organisatie erop dat Livo protest zou aantekenen, omdat de ploeg de opgebrachte partij van acht uur ’s morgens tegen het Guyanese Demerara niet zou kunnen spelen daar het ontbijt laat werd voorbereid.

De organisatie stemde daarmee akkoord, maar maakte gelijk daarna kenbaar dat de spelers naar de wedstrijdaccomodatie zouden moeten lopen. Suriname en Guyana wezen dat voorstel beide af waarna werd besloten dat steeds vijf spelers met een personenauto afgevoerd zouden worden.

Pascual Zeegelaar (r) voert het woord namens Suriname (groene trui) en Guyana (geel) met de organisatie na enkele onduidelijkheden eerder op de dag.

Alsof dat niet genoeg was, stonden de volleybalsters van Yelyco op de bus te wachten om afgehaald te worden voor de ontmoeting van twee uur ’s middags tegen U23-Roraima. Ook daar schenen er geen duidelijke afspraken te zijn gemaakt waardoor de eerste vier speelsters met een taxi werden afgezet. Er was weer een taxi besteld en tegelijkertijd daarmee arriveerde ook de bus waardoor werd besloten de resterende speelsters met de bus af te zetten.