Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Drugscrimineel Wortel: ‘Ik moest goud voor Brunswijk verkopen’

Drugscrimineel Wortel: ‘Ik moest goud voor Brunswijk verkopen’

door Armand Snijders

PARAMARIBO — “Het goud was van vicepresident Ronnie Brunswijk.” Deze opmerkelijke ontboezeming deed drugscrimineel Piet Wortel vorige week voor de rechter in Nederland, waar hij terecht staat voor het witwassen van miljoenen euro’s crimineel geld. Hij gaf daarmee toe dat hij goud bewaarde in zijn woning in Paramaribo-Noord, waar hij tot vorig jaar verbleef.

Wortel, een als Surinamer geboren Nederlander, woonde tot vorig jaar zo’n drie jaar in Suriname. Hij was destijds hierheen gevlucht tijdens een verlof, terwijl hij een straf van zeven jaar in Nederland moest uitzitten. Daar was hij in 2014 veroordeeld vanwege zijn rol in grootschalige drugshandel.

“Blijkbaar kan de verdachte interveniëren in het justitiële proces in Suriname”

Officier van justitie

Tijdens een uitstapje naar Aruba werd hij uiteindelijk in maart 2022 door de Nederlandse justitie in de kraag gevat en naar Nederland overgevlogen om de rest van zijn straf uit te zitten. Daar kwamen al snel nieuwe verdenkingen bovenop, onder meer vanwege vermeende betrokkenheid bij de moord op oud-profvoetballer Kelvin Maynard, op 18 september 2019 in Amsterdam-Zuidoost.

Ook zou Wortel de hand hebben gehad in de moord op Genciël ‘Genna’ Feller, een 23-jarige crimineel die in diezelfde maand ook werd doodgeschoten op Curaçao. De twee ‘slachtoffers’ zouden betrokken zijn geweest bij de diefstal eerder dat jaar van vierhonderd kilo cocaïne, die mede van Wortel zou zijn geweest.

Op vrije voeten

Maar de rechtbank oordeelde onlangs dat het bewijs voor die moorden te magertjes is en zag onvoldoende reden om de 54-jarige Wortel nog langer in voorarrest te houden. Echter, daarmee waren zijn problemen nog niet voorbij. Hij werd direct weer in voorarrest genomen op verdenking van het witwassen van crimineel geld. Dat leek een noodgreep van justitie om te voorkomen dat hij op vrije voeten zou komen en mogelijk opnieuw uit het land zou vluchten. Voor die witwaszaak staat hij nu terecht.

Tijdens de behandeling kwam naar voren dat de crimineel tijdens zijn verblijf in Suriname een redelijk onbekommerd luxeleven leidde. Hij ‘bewaarde’ maandenlang voor zeker zes miljoen euro aan goud in zijn huis. Echter, dat was niet van hem, maar van Brunswijk, althans zo beweerde Wortel tijdens zijn verhoor door de politie. Hij moest het goud voor de tweede man van het land verkopen.

Vertrouwelijk document

Overigens, bij een politie-inval werd er geen goud in de woning aangetroffen, maar volgens justitie was Wortel vlak vóór de inval getipt. “Blijkbaar kan de verdachte interveniëren in het justitiële proces in Suriname”, aldus de officier van justitie.

Wel werd tijdens de doorzoeking een vertrouwelijk document in zijn huis gevonden. Het ging om het antwoord van de Surinaamse autoriteiten op het officiële rechtshulpverzoek van Nederland. Dat verbaast maar weinig mensen, want het is publiek geheim dat Wortel kind aan huis was bij Brunswijk en ook regelmatig contact had met diens partijgenoot, minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie.

Naar verluidt zou Wortel hebben getracht een Surinaams paspoort te krijgen, zodat hij nooit zou kunnen worden uitgeleverd aan Nederland. Maar daar zou president Chandrikapersad Santokhi een stokje voor hebben gestoken.

Brunswijk zwijgt

Brunswijk, die in 2000 in Nederland bij verstek werd veroordeeld tot zes jaar cel vanwege drugshandel, was ondanks meerdere pogingen van zowel Nederlandse media als de Ware Tijd niet bereikbaar voor commentaar. “De heer Brunswijk zal via de media geen reacties geven op zaken van een lopend onderzoek”, was alles wat door zijn woordvoerder werd gezegd.

Wortel blijft ondertussen achter Nederlandse tralies. Ondanks zijn smeekbede voor de rechtbank over de in zijn ogen valse aantijgingen. “Ik word er radeloos van, ik zit al zo lang vast. Ik vraag u om mij mijn leven terug te geven.” De rechters waren daar niet van onder de indruk, waardoor hij nog zeker drie maanden mag worden vastgehouden.