Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Driedaags Frans filmfestival in Suriname

Driedaags Frans filmfestival in Suriname

door Sharon Singh

PARAMARIBO — Wie ooit een Frans filmfestival of een Franse filmdag in Suriname heeft bezocht, weet dat het draait om humor, soms droog en vaak doorspekt met drama. Met popcorn en wat Franse snacks kan de avond niet meer stuk.

Van 29 september tot en met 1 oktober kan het publiek bij Alliance Française aan de Letitia Vriesdelaan genieten van zowel klassiekers als vrij recente films, alle met Engelse ondertiteling. Het zijn: ‘Delicieux’ (2021), ‘Ratatouille’ (2007), ‘Le Diner de Cons’ (1998), ‘La Cage Dorée’ (2013), ‘Douze Points’ (2020) en ‘Close’ (2022).

“Cinema betekent voor ons een moderne manier om kunst te maken en om de identiteit van de cultuur tot uiting te brengen”

Antoine Joly

Het eerste Franse filmfestival in Suriname was in 2019, toen Antoine Joly ambassadeur was. Hij zei toen: “Cinema betekent voor ons een moderne manier om kunst te maken en om de identiteit van de cultuur tot uiting te brengen.” Dat festival was zo succesvol dat de Fransen besloten regelmatig filmdagen of festivals in het land te organiseren.

Franse filmindustrie

De Franse filmindustrie is de tweede grootste ter wereld na Hollywood, mede omdat de Franse regering de sector ondersteunt. Frankrijk heeft ook films op gastronomisch gebied uitgebracht. Het land is als het ware de geestesvader van alle kooktechnieken. De basis is daar ontstaan.

Er zijn films als ‘Le Chef’ en ‘Ratatouille’ uitgebracht. Ook in de films ‘Delicieux’ en ‘Le Diner de Cons’ ligt het accent op gastronomie. ‘Ratatouille’ gaat over de rat Remy, een fijnproever die weigert van de vuilnisbelt te eten. Ze leeft in de keuken van een Michelinster Restaurant in Parijs. Remy wordt high van de heerlijk geurende ingrediënten en helpt Linguini, een hulp in de keuken, om zijn carrière op een hoger niveau te brengen.

Pride Month

Voor de Pride Month in oktober zijn twee films geselecteerd: ‘Douze Points’ en ‘Close’. Het verhaal in ‘Douze Points’ gaat over twee vrienden Leo en Remi. De vriendschap raakt verstoord door een nauwelijks denkbare gebeurtenis. Leo zoekt toenadering tot Sophie, de moeder van Remi.

Kwetsbaarheid, identiteit en liefde staan centraal in deze film die door Lukas Dhont is geregisseerd en in mei 2022 in première ging. In hetzelfde jaar won ze de Grand Prix. ‘Close’, die werd bekroond met de Sydney Film Price in Australië, wordt op 1 oktober vertoond.