Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Drie biedingen bij biedronde Staatsolie

Drie biedingen bij biedronde Staatsolie

door Ivan Cairo

PARAMARIBO — Staatsolie zegt met succes de Demerara-biedronde 2022-2023, waarbij zes blokken voor de Surinaamse kust te bemachtigen waren, te hebben afgesloten. “We hebben gekwalificeerde biedingen ontvangen voor drie van de zes aangeboden blokken van verschillende bedrijven en/of consortia. Wij danken alle bedrijven die interesse hebben getoond in het Demerara-open areaal van Suriname. We gaan nu verder met de biedevaluatie en zullen vóór 30 juni verder communiceren met de winnende bieders om de production sharing-contracten af te sluiten. De namen van de bedrijven worden bekendgemaakt bij de ondertekening van de contracten”, aldus Staatsolie.

De Demerara-biedronde liep van november 2022 tot mei 2023. Het omvatte diepwaterblokken in het noordoostelijke deel van het offshoregebied van Suriname, die een geologisch gedefinieerde structuur, het Demerara-plateau, bedekken. Gekwalificeerde bedrijven kregen na aanmelding verschillende technische sessies en andere relevante informatie. De geïnteresseerde partijen konden ook datapakketten kopen om weloverwogen beslissingen te kunnen nemen.

“Het is vreselijk belangrijk voor ons dat in ieder geval dat gebied wordt verkend op olievoorkomens”

Verkenning en exploitatie

Onlangs zei Staatsolie-topman Annand Jagesar tegen de Ware Tijd dat het streven van Staatsolie is om zoveel als mogelijk de blokken voor de kust “onder contract” te hebben. “Climate change is gaande, dus we denken dat op een gegeven moment, over tien jaar bijvoorbeeld, de grote partijen als Total en Shell niet meer naar nieuwe gebieden gaan. Het is dus vreselijk belangrijk voor ons dat in ieder geval dat gebied wordt verkend op olievoorkomens en als er olie is het toe is aan exploitatie”, aldus Jagesar.

De blokken die werden aangeboden, beslaan ongeveer 20 procent van het offshoregebied. Momenteel is over zeker 40 procent van het offshoregebied al contracten gesloten met buitenlandse oliemaatschappijen. Het boren in dit deel van het bassin werd gedaan door meerdere operators, met name Tullow Oil en Kosmos Energy. Een niet-commerciële gasontdekking werd gedaan door Tullow in 2017, met de Araku 1 NFW in Blok 54, en er zijn drie 3D seismische onderzoeken uitgevoerd in het gebied tussen 2012 en 2015.

In december had S&P Global de biedronde van Staatsolie en die van Guyana gerangschikt als twee die verdere investeringen zullen aantrekken die nodig zijn om de ontwikkeling van een concurrerende wereldwijde olieomgeving te stimuleren. Door middel van deze biedrondes hebben de regeringen van Guyana en Suriname, volgens S&P, hun intenties aan de markt duidelijk gemaakt dat ze hun koolwaterstofpotentieel grondig willen vaststellen. Vanwege grote ontdekkingen in het gebied de afgelopen jaren zullen de ogen gericht zijn op de komende biedrondes.