Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Dorpen West-Suriname klaar voor referendum

Dorpen West-Suriname klaar voor referendum

De kiesgerechtigden van Apoera, Washabo en Section weten nu precies hoe zij zaterdag moeten stemmen. De verkiezingscommissie, onder leiding van districtscommissaris (dc) Roline Samsoedien, heeft de kiezers voorgelicht. De meeste mensen wilden weten hoe het zit met personen die niet behoren tot de Arowakse stam. Er wonen zo’n vijftig Trio’s in Apoera. Zij hebben ook stemrecht.

Samsoedien heeft de mensen uitgelegd dat alle mensen boven 16 jaar, die ingeschreven staan in de drie dorpen, mogen  bepalen of ze één of drie kapiteins willen hebben. Het doet er niet toe wat hun etnische afkomst is. Iedereen die ingeschreven staat in het ressort Kabalebo mag stemmen voor het leiderschap. Als eenmaal een leiding is gekozen, zal de bevolking zich hieraan moeten onderwerpen, ongeacht de afkomst, legde de dc uit.

De kiezers zijn tevreden met de uitgebreide informatie die zij gekregen hebben. Elk dorp had een speciale instructiedag. Deze bijeenkomsten zijn goed bezocht. De kiezers weten nu volgens de verkiezingscommissie wat de voor- en nadelen zijn van de keuze die zij zullen maken. Als er voor drie kapiteins wordt gekozen, betekent dit niet dat elk dorp een eigen school krijgt of  ziekenhuis. Indien er donaties gedaan worden, zal het geld ook verdeeld moeten worden. De mensen is voorgehouden dat zij inspraak hebben en voor hun mening moeten uitkomen.

De huidige kapitein Jeffery Armaketo heeft, met het oog op het referendum, zijn functie ter beschikking gesteld. Hij werd in juli gekozen, maar de drie kapiteins en een deel van de bevolking protesteerden tegen de gang van zaken. Zij kregen ondersteuning van de Vereniging van Inheemse Gezagsdragers in Suriname.

Dagblad SurinameDagblad Suriname – Suriname's Populairste Krant


Posted

in

by

Tags: