Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Dorpelingen van Pëlëlu Tëpu werken samen met Global Environment Facility aan milieuproject

Dorpelingen van Pëlëlu Tëpu werken samen met Global Environment Facility aan milieuproject

Dorpelingen van Pëlëlu Tëpu hebben onlangs constructieve bijeenkomsten gehad met Eric Wijngaarde en Steven Vroom, vertegenwoordigers van het Global Environment Facility (GEF) Small Grants Programme in Suriname. Vorige week hebben zij het Trio-dorp in het verre zuiden van Suriname bezocht om een door GEF gefinancierd project te monitoren. Hierbij heeft de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS) de gemeenschap ondersteund.

Het project richt zich op de overdracht van traditionele kennis en de bescherming van niet-houtige bosproducten. Deze inspanningen hebben ook betrekking op milieubescherming en het versterken van de economie van gezinnen. Zowel jonge als oudere vrouwen hebben zich beziggehouden met handwerk, terwijl mannen en jongens zich hebben toegelegd op vlechtwerk. Daarnaast hebben ze het dak van hun traditionele kamp, Tukusipan, hersteld.

De dorpelingen hebben aan Wijngaarde en Vroom laten weten dat ze de steun van GEF enorm waarderen. Ze benadrukten dat zijzelf de initiatiefnemers zijn van dit project. Naast het leren van elkaar, biedt het hen de mogelijkheid om inkomen te genereren met de handwerk- en vlechtproducten. Hierdoor vergroten ze hun economische weerbaarheid. Op vrijdag konden Wijngaarde en Vroom de producten bewonderen in de vergaderzaal van Tėpu.

In juni reisden de dorpelingen naar Paramaribo om hun producten aan wederverkopers aan te bieden. Ze brachten onder andere bezoeken aan Waka Pasi en Galibi. Bovendien kunnen geïnteresseerden bestellingen plaatsen bij Josipa Nantawi, medewerker bij Bureau VIDS en afkomstig uit Pëlëlu Tëpu.