Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Dominicaanse regering tekent vier overeenkomsten met Suriname voor  economische versterking van het land

Dominicaanse regering tekent vier overeenkomsten met Suriname voor  economische versterking van het land

President Luis Abinader van de Dominicaanse Republiek en zijn president Chandrikapersad Santokhi, hebben donderdag vier historische overeenkomsten ondertekend voor de economische versterking van het land, vooral op het gebied van energie, landbouw, de koolwaterstofindustrie en diensten, zo bericht onder andere BNAmericas.

De presidenten herbevestigden hun engagement om de belangen van de kleine eilandstaten in ontwikkeling te verdedigen, om het hoofd te bieden aan een reeks uitdagingen, waaronder de voedsel- en energiezekerheid en de gevolgen van de klimaatverandering, kwesties die van groot belang zijn voor de regio, en dat deze dringend en met spoed moeten worden aangepakt. collectieve acties.

Evenzo riepen zij op tot een zo breed mogelijke deelname aan de 4e Internationale Conferentie van kleine eilandstaten, die in mei 2024 in Antigua en Barbuda zal worden gehouden.

Zij benadrukten hun bezorgdheid over de ernstige humanitaire, veiligheids- en bestuurscrisis waarmee Haïti wordt geconfronteerd en herbevestigden hun engagement om de gezamenlijke inspanningen met de Caribische Gemeenschap (CARICOM) en de Verenigde Naties (VN) voort te zetten, om samen te werken met de Haïtiaanse regering en alle belanghebbenden om een oplossing te vinden duurzame oplossing onder leiding van Haïti.

Beide presidenten juichten Resolutie 2699/2023 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties toe, die toestemming geeft voor de inzet van een multinationale veiligheidsondersteuning missie in Haïti, en beloofden, binnen hun mogelijkheden, bij te dragen aan het succes van de missie. Daarnaast bedankte president Abinader de regering van Suriname voor haar inzet ter ondersteuning van bovengenoemde veiligheidsmissie.

De leiders erkenden dit officiële bezoek als een bewijs van de groeiende en versterkte bilaterale relatie tussen de Dominicaanse Republiek en de Republiek Suriname, een relatie die de basis legt voor het aanpakken van kwesties van wederzijds belang en de weg vrijmaakt voor toekomstige samenwerking op weg naar ontwikkeling en welvaart. uit beide landen.