Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » ‘Dit gevoel hebben we echt even nodig’

‘Dit gevoel hebben we echt even nodig’

Tekst en beeld Terence Oosterwolde

PARAMARIBO — “We begonnen goed, creëerden heel veel kansen en dan vallen de doelpunten. Dat was een heerlijk gevoel. Dit gevoel hebben we echt even nodig.” Dat zei aanvaller Sheraldo Becker na de 4-0 overwinning van Suriname op Grenada in League A van de Concacaf Nations League.

In de 69ste minuut dacht Gleofilo Vlijter met zijn tweede treffer het handjevol te hebben gemaakt. Echter, de bal werd afgekeurd vanwege buitenspel van Dion Malone. “Heel dubieus”, reageerde bondscoach Aron Winter op dat besluit. “Ik was het er niet meer eens. Het was voor mij een zuiver doelpunt.”

“Nu moeten we doorgaan, want we zitten in een proces en hebben een doel voor ogen”

Sheraldo Becker

De overwinning, gekoppeld met de andere resultaten in poule B, zorgt ervoor dat de nationale voetbalselectie zich handhaaft en niet degradeert naar League B. Suriname eindigt uiteindelijk als derde met vijf punten. Jamaica werd groepswinnaar, Honduras tweede en Cuba vierde. Haïti en Grenada zakken als nummer vijf en zes terug naar League B.

Kansen

Waar Suriname donderdag ook heel veel kansen creëerde, maar niet verder kwam dan 1-1 tegen Haïti, verliep het drie dagen later stukken beter met de afronding in het Franklin Essed Stadion. “We hebben vandaag laten zien dat we kunnen scoren uit de kansen die we creëren”, merkte Winter op tegenover de media.

Vooraf was bekend dat Natio moest winnen, maar dan nog afhankelijk zou zijn van het resultaat van de andere wedstrijden uit de poule. Simultaan speelde groepsleider Jamaica tegen Haïti (3-2) en kwam Honduras uit tegen Cuba (4-0).

Volgens Winter waren de spelers “heel erg gebrand” om het laatste duel winnend af te sluiten. “In de eerste helft waren we de bovenliggende partij. Het baltempo was goed, we konden elkaar goed vinden … het klopte allemaal”, oordeelde hij.

Suriname maakte volgens hem “vier prachtige doelpunten” vóór de rust: Djevencio van der Kust (12′), Gleofilo Vlijter (27′), Myenty Abena (35′) en een auto-goal van Jacob Bedeau (blessuretijd). “In de tweede helft hebben we ook kansen gecreëerd, alleen jammer dat we dan ook niet nog één of twee doelpunten maakten. Los daarvan de complimenten voor de ploeg; we hebben heel goed gespeeld.”

Proces

Becker, die in de 89ste minuut werd vervangen door Jamilhio Rigters, merkte wel op dat Natio de focus erin moest blijven houden en moest blijven doorgaan. “Maar met 4-0 weet je als speler dat je de wedstrijd niet meer gaat verliezen. Dat maakt je trots, zeker weten.”

De spits van Union Berlin, die pas nog de eerste goal van de Duitse Bundesliga-club in de Champions League maakte, zei geen extra druk te voelen ondanks de vele ogen die op hem zijn gericht en de hoge verwachtingen. “Ik wil heel graag dit team helpen om te winnen en vandaag is het ons gelukt. Daar kan je alleen maar tevreden over zijn. Nu moeten we doorgaan, want we zitten in een proces en hebben een doel voor ogen. We gaan daarvoor hard moeten werken.”

Ook Winter herhaalde zondagavond dat er sprake is van een proces. “En in een proces heb je soms momenten dat het geluk niet aan je zijde staat en dat je geen goed resultaat haalt, maar dat hoort erbij. Maar we zijn op de goede weg. We hebben een mooie groep voetballers en in de toekomst zullen ook anderen zich daarbij aansluiten. Daar zijn we mee bezig.”

Hoewel de Concacaf Nations League erop zit en Suriname zich niet heeft geplaatst voor de halvefinaleronde, maakte Winter daarom duidelijk dat voor hem het traject niet voorbij is. “In de november window gaan we kijken of we oefenwedstrijden kunnen organiseren, in ieder geval bij elkaar kunnen komen. We hebben gewoon een mooi elftal om te gaan werken en het klaar te stomen voor ons groter doel, het WK van 2026. We gaan kijken waar we nog betere voetballers kunnen halen om ons spel mooier, beter en verzorgder te maken.”

Grenada

Bondscoach Terence Connor van Grenada zwaaide lof toen aan Natio. “Een verdiende overwinning”, erkende hij. “Suriname was erg goed in eerste helft. Ik vond de tweede helft gelijk opgaand, maar de schade was al aangericht in de eerste helft.”

Hij zei dat hij in de rust niet te veel hoefde te doen om zijn spelers te motiveren. “Ze realiseerden zich zelf dat ze niet goed hebben gespeeld. Ze waren gefrustreerd door de eerste helft en vastberaden om het beter te doen na de rust. De mindset was dat er geen doelpunten meer moesten vallen. Ik zou blij zijn geweest als ze de eerste helft op dezelfde manier hadden gespeeld.”

Connor, die in mei de leiding kreeg over Grenada, zei dat er nog veel werk aan de winkel is. “Maar de sfeer is goed en er is groei. Met de lokale spelers en de voetballers uit het buitenland zullen we werken om in maart, wanneer de WK-kwalificatie begint, in betere vorm te zijn.”