Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Districtscommissaris Bhola garandeert veiligheid op 24 maart

Districtscommissaris Bhola garandeert veiligheid op 24 maart

PARAMARIBO — Districtscommissaris Ricardo Bhola van Paramaribo-Noordoost garandeert de veiligheid bij de geplande protestdemonstratie van vrijdag. Hij heeft in een gemoedelijke sfeer een onderhoud gehad met drie van de organisatoren. Hoewel er van hun kant nadrukkelijk is aangegeven dat zij geen vergunning voor het protest zullen aanvragen, hebben zij ook de garantie gegeven dat er geen herhaling van de plunderingen van 17 februari zal plaatsvinden.

Vergunning

Bij het gesprek met de activisten Maisha Neus, Marcel Oostburg en Marge Getrouw waren ook leden van de bestuursdienst en de stadspolitie aanwezig. Aan de groep is voorgehouden dat zij op basis van de Grondwet het recht tot vreedzaam protest hebben, maar ook de plicht om een vergunning aan te vragen.

“Zij hebben aangegeven dat ze geen vergunning gaan aanvragen. Ik heb ze dan ook voorgehouden dat als ze geen vergunning aanvragen, het voor de dc ook heel moeilijk is om schriftelijk de voorwaarden vast te stellen waarbinnen zij zich zouden kunnen bewegen. Dus eigenlijk heeft men zichzelf beperkt om geen vergunning aan te vragen.”

De burgervader benadrukt dat veiligheid één van de belangrijke vraagstukken is tijdens protestdemonstraties. Het is van belang dat de veiligheid van eenieder gegarandeerd is, van zij die demonstreren als zij die niet actief betrokken zijn. Bhola zegt dat er vanuit de politie is aangegeven dat de veiligheid vrijdag gewaarborgd is. “Wij zullen te allen tijde alert en paraat zijn om zaken in goede banen te leiden zodat het een vreedzaam protest wordt.”

Onafhankelijkheidsplein

Hij kan vooralsnog niet aangeven welke maatregelen de politie zal treffen voor wat betreft het Onafhankelijkheidsplein. De organisatoren hebben namelijk aangegeven hun actie op ‘”het Plein” te willen houden. Echter zegt de dc dat het niet willen aanvragen van een vergunning een beperking hierop legt. Hij garandeert dat de politie de mensen zo goed als mogelijk zal begeleiden.

De organisatoren hebben ook aangegeven dat ze met hun eigen ordeploeg komen. “Ik geloof dat de intenties zuiver zijn, met ware bedoelingen en dat men niet komt voor een herhaling van 17 februari”, aldus de districtscommissaris volgens de Communicatie Dienst Suriname. Hij laat verder optekenen dat er ook met ondernemers in de omgeving is afgestemd. Er is geen advies gegeven dat zij hun zaak gesloten houden.

Bhola: “Alles zal normaal verlopen. Winkels, kantoren, bedrijven en dienstverlening zijn normaal open voor het publiek. De politie zal daar zijn om have en goed te beschermen en de regering zal er alles aan doen om de totale samenleving te beschermen.”