Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Dijksteel en Wolfjager vandaag na zeven weken naar laatste rustplaats

Dijksteel en Wolfjager vandaag na zeven weken naar laatste rustplaats

Tekst en beeld Gilliamo Orban

PARA — Ivanildo Dijksteel en Martinus Wolfjager, die bij de de opstand in Pikin Saron op 2 mei het leven hebben gelaten, worden vandaag begraven in Cabendadorp in Para. De uitvaartdienst is momenteel gaande en is druk bezocht door onder andere inheemsen van verschillende dorpen.

Ook zijn aanwezig ex-president Desi Bouterse, minister Albert Jubithana van Transport, Communicatie en Toerisme, assembleeleden Edward Belfort en Jennifer Vreedzaam, verschillende inheemse dorpshoofden en vertegenwoordigers van granman Albert Aboikoni van de Saramaccaners.

De families zijn er van overtuigd dat hun dierbaren niet in een vuurgevecht zijn omgekomen, maar dat er sprake was van een executie. Ze hebben tevergeefs via hun advocaten  antwoorden gevraagd aan het Openbaar Ministerie (OM) voor een onafhankelijk pathologisch forensisch onderzoek. Bij hen kan niet in dat het OM de smeekbeden naast zich heeft neergelegd.

De families ervaren dit als onwil van het OM en beschrijft dit als een toegepaste vertragingstactiek. “Dit betekent voortduren van de geestelijke marteling van vrouwen, kinderen en families.” Zij hebben het uiteindelijk in het  afgelopen weekend  besloten om Dijksteel en Wolfjager vandaag te begraven.

De uitvaartdienst is druk bezocht.