Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Dienst Luchtvaartterreinen heeft nieuwe leiding

Dienst Luchtvaartterreinen heeft nieuwe leiding

Tekst en beeld Samuel Wens

BOVEN-SURINAME —  Hendry Jozefzoon (55) heeft begin juli, op verzoek van Estrea Noordzee, directeur Transport van het ministerie van Transport Communicatie & Toerisme (TCT), de leiding van Dienst Luchtvaartterreinen (Lvt) van Shailinderkoemar Nanhoe overgenomen. Noordzee bevestigt desgevraagd de wisseling van de wacht, maar wilde verder niets kwijt over de reden van ontheffing van Nanhoe.

Op vragen van de krant over onder andere de onderhoudssituaties van de vliegvelden en de beschikbaarheid van middelen voor de aanschaf van de daarvoor geschikte gereedschappen, wilde directeur Noordzee ook niet reageren. Ze verwees de krant uiteindelijk naar het nieuwbakken diensthoofd. Jozefzoon is gewezen directeur van voj Atjoni en voormalig inspecteur van het basisonderwijs.

Jozefzoon: “Ik ben er pas en aan het inlezen. Ik heb de medewerkers op de verschillende vliegvelden nog niet gesproken.” Het is in het Boven-Surinamegebied algemeen bekend, dat de vier vliegvelden Laduani, Botopasi, Djoemoe en Kajana momenteel te kampen hebben met achterstand in onderhoud.

Gevolgen

Bewoners klagen dat vanwege hoogwied er momenteel niet geland kan worden op de diverse landingsbanen. Dat betekent dat er ook geen spoedgevallen overgevlogen kunnen worden naar het ziekenhuis. Doodzieke patiënten moeten noodgedwongen met de boot naar Atjoni en vervolgens met de ambulance naar Paramaribo worden vervoerd, treurt John Saakie. Hij is kapitein van Tjai Kondre.

“Daarom hebben de bewoners van de dorpen Adawai, Gunsi, Tjai Kondre en Nieuw Aurora die zich in de directe omgeving van Laduani bevinden, met ondersteuning van de vakantieoorden, het vliegveld zelf van hoogwied ontdaan”, vertelt de kapitein. Maar dat is volgens hem een taak van de overheid.”  

De dienst Lvt voert beheer over de 35 overheidsvliegvelden in het binnenland en heeft lokale onderhoudsmedewerkers aangesteld op de diverse vliegvelden, zodat vliegtuigen kunnen landen en opstijgen”, laat de coördinator Vliegvelden binnenland van Lvt, Dennis Jordan, weten. 

Hij zegt evenwel niet op de hoogte te zijn van het feit, dat de bewoners van de dorpen het vliegveld in Laduani zelf van hoogwied hebben ontdaan. Hij weet wel over hoogwied op de diverse vliegvelden, wat het landen en opstijgen kan belemmeren. “Op sommige airstrips ontbreekt er niets van gereedschappen en er zijn ook voldoende medewerkers om het werk te kunnen doen, maar ze zijn niet gemotiveerd”, besluit hij.