Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Destijds afgeblazen transformatieproject AZP door regering opgepakt

Destijds afgeblazen transformatieproject AZP door regering opgepakt

Tekst en beeld Ivan Cairo

PARAMARIBO — Het project om het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) te transformeren in een modern medisch centrum met financiering van de Islamitische Ontwikkelingsbank (IsDB) is weer op spoor. Besprekingen tussen de regering en de bank om het project dat in 2018 werd gecanceld hebben erin geresulteerd dat besloten werd dit toch uit te voeren.

De voorbereidingen zijn zodanig gevorderd, zegt minister Stanley Raghoebarsing van Financiën en Planning, dat mogelijk nog dit jaar het definitieve projectvoorstel ter goedkeuring aan de IsDB zal worden aangeboden.

Tijdens een persconferentie woensdagmiddag samen met Muhammad Sulaiman Al-Jasser, president van de IsDB, zei de bewindsman dat de voorbereiding van het project dat in 2014 was geïnitieerd niet adequaat was.

“Ik denk dat we daarmee op het verkeerde been zijn begonnen”, stelde de bewindsman. De voorbereiding was, zo gaf hij aan, niet voldoende genoeg om door te gaan. “Met technische assistentie van de bank zijn we begonnen met de voorbereiding zoals het hoort”, voegde de bewindsman eraan toe.

Hoewel de hoogte van de investering nog onbekend is, zal deze minstens hetzelfde bedrag zijn van wat het vorige project zou kosten. Er zal ook gezorgd worden voor een goede management en duurzaamheid van het project zodat over een lange periode kwalitatief goede zorg geboden kan worden.

Volgens IsDB-topman Sulaiman Al-Jasser heeft Suriname de potentie om een hub in het Caribisch Gebied en Zuid-Amerika te worden voor medisch toerisme. Hier zou hoogwaardige specialistische medische zorg kunnen worden geboden.

Fiasco

Op 13 oktober 2014 werd het startsein voor het project Academisch Medisch Centrum Suriname gegeven door toenmalig president Desi Bouterse en toenmalig IsDB-president Ahmed Mohammed Ali Al Madani. De uitvoering liep echter uit op een fiasco.

In april 2018 schreef de IsDB toenmalig financiënminister, Gilmore Hoefdraad dat de bank de stekker uit het project trok. De reden: zonder afstemming met de financier waren door Suriname veranderingen aangebracht in het projectontwerp. Op dat moment was al iets meer dan 4 miljoen US dollar uitgegeven van de overeengekomen financiering van 70 miljoen US dollar. Een bedrag van 4,2 miljoen US dollar was reeds uitgegeven voor onder andere renovatie van het beddenhuis, operatiekamer en de intensive care units van het AZP.

Het ontwerp dat Suriname wilde uitvoeren week af van de afspraken die gemaakt waren met de IsDB. Het initiële plan was gebaseerd op een groot ziekenhuis met acht verdiepingen met een bouwoppervlak van 38.000 m2. Echter, het aangepaste ontwerp behelsde maar vier verdiepingen van totaal 29.000 m2 zonder belangrijke disciplines zoals moeder- en kindzorg, interne geneeskunde alsook laboratoriumfaciliteiten. Er moest daarom een nieuw projectvoorstel bij de IsDB worden ingediend. Suriname moest daarom een nieuw projectvoorstel aan de IsDB voorleggen.

Toen deze kwestie in het parlement ter sprake kwam probeerde toenmalig minister van Volksgezondheid, Antoine Elias, dit nog af te doen als een “ambtelijke omissie”.

“We hebben een behoorlijk scheve schaats gereden”

Gillmore Hoefdraad

“Naar alle waarschijnlijkheid gaat het om een ambtelijke omissie waarbij het project even is stopgezet en de hoop is dat wij heel gauw de draad weer oppakken en het project wordt voortgezet”, was zijn antwoord aan het college. DNA-voorzitter Jenny Geerlings-Simons nam daar geen genoegen mee en hield de bewindsman voor dat ze niet zou toestaan dat een loopje werd genomen met het parlement.

Volgens minister Hoefdraad hadden het ministerie van Volksgezondheid, de directie van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo en de Project Implementatie Unit (PIU) zwaar geklungeld en geblunderd. De bewindsman eiste toen van vicepresident Ashwin Adhin dat de PIU werd vervangen. “We hebben een behoorlijk scheve schaats gereden”, zei Hoefdraad met betrekking tot de projectvoorbereiding. “Het zijn dus het Academisch Ziekenhuis, het ministerie van Volksgezondheid en de PIU onder leiding van de heer Lothar Boksteen die daarvoor verantwoordelijk zijn”, voegde hij in een interview destijds met de Ware Tijd eraan toe.