De Nationale Partij Suriname (NPS) heeft in verband met de Internationale Dag van de Vrouw op 8 maart afgelopen vrijdag een openbare discussieavond georganiseerd met als thema ‘Relatie en problemen; oorzaak en gevolg’. Tijdens deze discussieavond zijn de oorzaken van problemen in relaties behandeld door deskundigen, waarbij er ook tips zij gegeven hoe relaties gezond te houden.
Rachel Deekman, inleider, hoofdinspecteur van politie en psychosociale hulpverlener, zei in haar inleiding dat enkele oorzaken van de problemen hun basis vinden vanaf het ouderlijk gezin, ruzie, misbruik, mishandeling, voorouder problemen, gebrek aan zelfbewustzijn of zelfliefde.
Deekman gaf aan dat een relatie met onszelf de belangrijkste relatie is die zekerheid biedt, die ons gelukkig maakt en onvoorwaardelijk is tot de dood. Zonder deze relatie zullen we steeds meer eisen stellen aan onze partner. Volgens Deekman is het belangrijk om elkaar eerst te leren kennen, te praten over onze emotionele wonden en te onderzoeken welke wonden de andere heeft.
“Problemen in relaties zullen er altijd zijn, omdat we mensen zijn. We kunnen wel iets doen aan de gevolgen als we weten wat de oorzaken zijn. Dit doen we door onszelf te leren kennen. Ontwikkel zelfliefde en blijf verantwoordelijk voor je liefdesvaten. Vraag en zoek hulp waar het kan”, aldus Deekman.
Neuropsycholoog Sila Kisoensingh, zei dat een liefdesrelatie vier fasen kent namelijk de euforische fase van verliefdheid, de vroege aanhechtingsfase waarbij de partners een geschiedenis van positieve en negatieve ervaringen hebben en vele uitdagingen hebben doorstaan, de crisisfase waarin de irritaties groter worden, mensen uit elkaar drijven vanwege crisis.
De vierde fase is de diepe aanhechtingsfase waarin de partners de problemen hebben overstegen, elkaar beter hebben leren kennen en een grote mate van vergevingsgezindheid, tolerantie en vrijheid voor elkaar interesse hebben ontwikkeld. De oorzaken van problemen in relaties kunnen veroorzaakt worden door factoren van buitenaf, problemen binnen de relatie, persoonlijke problemen en communicatieproblemen.
Kisoensingh stelde dat een relatie gezond gehouden kan worden als partners dankbaarheid tonen aan elkaar, open, eerlijke en respectvolle communiceren, gezonde grenzen leggen, aangeven welke fijne maar ook onprettige eigenschappen wederzijds zijn en tijd met elkaar doorbrengen en nieuwe ervaringen en positieve emoties opdoen met elkaar.
Monique Vos, advocaat, legde de nadruk op de juridische gevolgen van relatieproblemen. Zij lichtte de Wet huiselijk geweld toe en deelde mee dat huiselijk geweld niet alleen lichamelijk is, maar ook financieel, psychisch en seksueel. Zij gaf ook een definitie van de soorten huiselijk geweld en dat partners of ex-partners een beschermingsbevel kunnen aanvragen.
De rechter kan ook een beschermingsbevel uitgeven als er een vermoeden bestaat dat er sprake is van huiselijk geweld. Dit bevel kan maximaal drie jaar duren met mogelijkheid van verlenging. Met dit bevel kan een gebod of verbod opgelegd worden aan de dader.
Volgens Vos kunnen de geldboetes die opgelegd worden niet afdwingen dat men zich houdt aan het bevel. Meestal werkt het bevel alleen effectief in gevallen waar er kinderen zijn en de rechter stelt dat de partner de kinderen niet kan zien als hij geen gehoor geeft aan het bevel.
Vos is van mening dat er moet gekeken naar mogelijkheden om naleving van het bevel af te dwingen. Ook duurt het te lang voordat de politie optreedt.