Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Demonstranten stellen ongeoorloofd intrekken erfpachtpercelen aan  de kaak

Demonstranten stellen ongeoorloofd intrekken erfpachtpercelen aan  de kaak

door Valerie Fris

PARAMARIBO — ‘Stop met grondroof’, ‘Handen af van onze gronden’, ‘Stop dubbele uitgiften’, ‘Gronden zijn geen stukjes cake uit de oven’. Een greep uit de teksten op de protestbordjes van mensen die donderdag bij De Nationale Assemblee hebben gedemonstreerd. Hun leider, districtsraadslid Soerin Goerdayal, heeft een petitie aangeboden aan assembleevoorzitter Marinus Bee in bijzijn van parlementsleden.

Ook bij het kabinet van de president overhandigde hij een petitie. Daarin wordt gevraagd dat er strenge maatregelen worden getroffen tegen personen die ontoelaatbare handelingen plegen op het ministerie van Grondbeleid en Bosbeheer, maar ook tegen zij die verantwoordelijk zijn voor de wanpraktijken.

 
Alle gronden die ingenomen zijn van burgers die er jarenlang van gebruik maakten of een vestiging hebben, zullen met een presidentieel besluit teruggedraaid worden

Vervallen

Goerdayal zegt dat de grondproblematiek steeds groter wordt en dat hij probeert mensen bewust te maken van wat gebeurt op het ministerie. Het dr-lid zegt vorige week gebeld te zijn door een landmeter die vertelde dat zijn – Goerdayal’s – erfpachtperceel in vijf stukken is opgedeeld en aan verschillende mensen is uitgegeven. “Mijn erfpachtrecht zou in april 2021 vervallen en de aanvraag voor verlenging heb ik november 2020 ingediend. Het klopt dus niet wat minister Dinotha Vorswijk in de media heeft verteld dat mijn documenten reeds vervallen waren”, zegt Goerdayal misnoegd.

Hij ontkent te hebben gezegd dat er een huis op het perceel staat. “Ik heb in een interview gesteld dat er ook percelen zijn ingetrokken waarop een huis staat.  Misschien heeft dat voor verwarring gezorgd.” Goerdayal vertelt dat het perceel wel in cultuur was gebracht. Hij deed aan fruitteelt, maar door wateroverlast in 2021 is de aanplant vernietigd. “Mijn perceel zat vier meter onder water. Ik ben mijn investering kwijt. Dat heeft zelfs voor een dip gezorgd in mijn leven.”

Het DR-lid zegt dat door de vele regens in 2022 hij niet in staat was om zijn perceel schoon te maken. “Dus als de minister zegt dat het perceel nu bebost is, kan dat omdat ik niet de gelegenheid heb gekregen het schoon te maken.”

Districtsraadslid Soerin Goerdayal trok met burgers naar DNA om te protesteren tegen grondroof. [Foto: DNA]

Teruggedraaid

Hij adviseert medeburgers om regelmatig middels een hypothecair uittreksel te controleren of de grond nog op hun naam staat en dat ze bij onregelmatigheden, zoals het intrekken van de grondbeschikking, actie ondernemen. Dat kan bij de afdeling Grondzaken op het kabinet van de president. Daarbij moet het strookje met het Lands Administratienummer, verzoekschrift en perceelkaart worden overlegd.

President Chandrikapersad Santokhi maakte begin augustus de instelling van de afdeling Grondzaken op zijn kabinet bekend. Alle gronden die zijn ingenomen van burgers die er jarenlang van gebruikmaakten of een vestiging hebben, zullen met een presidentieel besluit worden teruggedraaid. In de zaak van Goerdayal is ook besloten de uitgifte van zijn grond terug te draaien. Minister Vorswijk zei in een interview met Key News dat zijn verzoek volgens de regels zal worden afgehandeld.