Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Del Castilho: “Regering blijft reizen, terwijl de gezondheidszorgsector sterft”

Del Castilho: “Regering blijft reizen, terwijl de gezondheidszorgsector sterft”

DA’91-voorzitter Angelic del Castilho zegt dat de gezondheidszorgsector prioriteit nummer 1 moet zijn van de regering. Ze vindt dat het beleid met betrekking tot de gezondheidszorg zwaar geëvalueerd moet worden. Bovendien moet er meer geld beschikbaar gesteld worden om de sector draaiende te houden. De verpleegkundigen willen hun werk naar behoren doen, maar ze hebben soms helemaal geen middelen om mee te werken. Aan het eind van de dag werkt dit zeer demotiverend, stelt de DA’91-voorzitter.

“Onze zorgmedewerkers moeten vaker onder erbarmelijke situaties werken, waarbij ze zelf soms met hun salaris middelen moeten kopen voor op de werkvloer,” weet Del Castilho. “We hebben een bepaald inkomen als samenleving waar het naartoe gaat,” vraagt zij zich af. Volgens Del Castilho kan het niet zo zijn dat ministers nog op reis gaan, terwijl de gezondheidszorgsector aan een beademingsapparaat ligt. Er gaan nog steeds grote delegaties naar het buitenland, terwijl het land nog in een economische crisis zit.

“We gaan overal naartoe, wat nu niet geoorloofd is. Aan reizen is er geen rem,” zegt de politica. Verder merkt ze op, dat de president maar commissies blijft installeren, waarbij er personen benoemd worden die met staatsmiddelen worden betaald.

Vertrek verpleegkundigen
Volgens Del Castilho blijft de groep verpleegkundigen die wegtrekt groter worden. Zullen we nog voldoende verpleegkundigen hebben voor de instellingen?, vraagt zij zich af. De minister ontbeert het besef van wat er minimaal nodig is in de zorg. En mensen die dat wel weten worden aan de kant geschoven. De financiële prioriteiten moeten correct gesteld worden, zodat de gezondheidszorgsector weer gezond gemaakt kan worden. Alles kost geld, benadrukt zij.

De DA’91-voorzitter merkt verder op dat voor het verkrijgen van het resultaat van de arts eerst een verwijsbrief moet worden opgehaald, terwijl het resultaat nu gewoon gemaild zou kunnen worden om het efficiënter en goedkoper te maken voor de staat en de patiënt.

Verder moet ook het beleid op onze medicatie herzien worden. Nu is er volgens haar sprake van een waste of money in de gemeenschap. Hoewel de politica van oordeel is dat niet alles gratis kan moeten personen die in armoede leven voorzien worden van de basisgezondheidszorg en de rest die het kan betalen die betaalt dan gewoon.