Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Del Castilho: “Er is geen tweede termijn voor Chan”

Del Castilho: “Er is geen tweede termijn voor Chan”

Wanneer de eerste druppel olie in 2028 offshore gewonnen wordt is Chan Santokhi geen president meer van Suriname. Hij wordt niet voor een tweede keer president. “Vraag het maar aan zijn partij, de VHP. Er is geen tweede termijn voor Chan weggelegd”, zegt DA’91-voorzitter Angelique del Castilho naar aanleiding van de recente ontwikkelingen in ons land.

Del Castilho vindt de reactie van de president niet correct met betrekking tot de mededeling van TotalEnergies over de olie- en gasexploraties voor onze kust. Santokhi had beheerst en rustig moeten reageren in plaats van een onterecht enthousiasme tentoon te stellen. De partijvoorzitter is van mening, dat de VHP aan de macht wenst te blijven en binnen de organisatie beseft men, dat een tweede termijn met Santokhi vrijwel onmogelijk is.

Wat Del Castilho stoort is dat president Santokhi zou hebben gezegd de mogelijkheid te bekijken om een voorschot te nemen uit de olieopbrengsten. Wetende dat de huidige president niet wordt herkozen, wordt een volgende regering opgezadeld met de schulden van een NDP- en VHP-regering. De nieuwe regering zal dan olie krijgen met een lege huls, aldus de voormalige ambassadeur in het programma Bakana Tori LIM FM.

Ze wijst erop, dat mensen dansen op de miljarden US-dollars die Suriname nog moet verdienen, maar er zijn ook afspraken gemaakt met schuldeisers die hun geld terug willen. De grootste vraag is hoe Suriname zal overleven vanaf nu tot en met 2028 wanneer de eerste druppel olie naar boven gehaald wordt. Suriname kan dit alleen overleven als er orde gebracht wordt in alle sectoren binnen de samenleving.