Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Defensie voert bezuinigingsbeleid door

Defensie voert bezuinigingsbeleid door

Tekst en beeld Valerie Fris

PARAMARIBO — “We hebben geprobeerd het zo lang mogelijk vol te houden maar het lukt ons nu niet meer”, zegt minister Krishnakoemarie Mathoera van Defensie. Het gebruikmaken van de bussen van het Nationaal Leger voor teambuildings- of sportactiviteiten, of andere bijeenkomsten is niet langer mogelijk.

Het ministerie van Defensie voert nu een bezuinigingsbeleid vanwege de economische situatie in ons land en de daarmee gepaard gaande hoge benzineprijzen en onderhoudskosten. Per week kwamen er tientallen verzoeken binnen en soms ging dat om verre afstanden zoals naar Albina en Nickerie. Het ministerie verleende gratis zijn medewerking en heeft bijvoorbeeld vorig jaar 200 van die verzoeken ingewilligd.

“Onze kerntaak heeft prioriteit en daarom gaan wij andere ondersteuning moeten afbouwen”

Tekort

Het besluit om te bezuinigen komt ook vanwege het feit dat er op dit moment slechts twee bussen in rijdende staat verkeren. De bussen gaan nu, volgens minister Mathoera volledig worden ingezet om manschappen van het leger te vervoeren. Dat geldt ook voor de ambulances.

“We hebben onze ambulances in de Covid-periode kapotgereden. Wij hadden zeker vijf of zes die we hebben ingezet ter ondersteuning van de volksgezondheid en nu hebben we maar één die goed functioneert”, zegt de bewindsvrouw. Ze stelt dat die ambulance gebruikt zal worden voor hun eigen trainingen of schietoefeningen.

Het is daarbij verplicht om een ambulance ready te hebben om bij een calamiteit gelijk hulp te kunnen bieden. “Onze kerntaak heeft prioriteit en daarom gaan wij andere ondersteuning moeten afbouwen. Het legt druk op onze bedrijfsvoering. We hebben zelfs al bezuinigingen moeten doorvoeren op personeelskosten”, zegt de minister.

Aanschaf vervoermiddelen

Minister Mathoera benadrukt ook dat investeringen ten behoeve van de defensieorganisatie flink wat kosten. “We verkeren niet in de gelukkige omstandigheden om investeringen te doen. Als er jeeps, tonners, ambulances, vliegtuigen en boten aangeschaft moeten worden dan praten wij over miljoenen US Dollars.”

De bewindsvrouw geeft aan dat het land nog niet genoeg verdiend om zulke investeringen te kunnen doen. “Als je SRD 10.000 verdiend ga je als persoon toch ook niet een vliegtuig kopen?’’ De samenleving moet volgens de minister bewust gemaakt worden van het feit dat er prioriteiten gesteld moeten worden zoals aankoop medicijnen en aanpak van de infrastructuur.

Verloren investering

De afgelopen week zijn twee boten die Defensie toebehoren, onklaar gemaakt. De boten die in het Saramaccakanaal stonden blokkeerden de doorvaart en bleken na inspectie niet meer bruikbaar. Er zaten geen motoren meer in of enig ander component dat nog bruikbaar was.

In totaal ging het om zes boten waarvan de rest reeds gezonken is. Om te voorkomen dat hetzelfde met deze twee boten zou gebeuren is het besluit genomen om ze meteen onklaar te maken, omdat de kosten daarvoor hoger zijn indien ze reeds zijn gezonken.

“Die boten waren door de vorige minister, in beheer gegeven aan een particulier. Die persoon hebben wij gevraagd om ze vanuit het Saramaccakanaal te halen, maar hij heeft geweigerd. Hij wilde vergoed worden voor het beheer van de boten”, legt de minister uit. Toen de particulier de vaartuigen in beheer kreeg werkten ze normaal. De boten waren officieel nog eigendom van Defensie en is er daarom besloten om ze onklaar te maken.