Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Defensie versterkt met dertien cyberanalisten

Defensie versterkt met dertien cyberanalisten

Tekst en beeld Valerie Fris

PARAMARIBO — “Belangrijke informatie moet door Defensie worden beveiligd. Informatiesystemen zouden gesaboteerd en gemanipuleerd kunnen worden, maar daarom is het onze taak bescherming te bieden.” Zo sprak defensieminister Krishnakoemarie Mathoera vrijdag bij de certificaatuitreiking van de cyberanalist training.

Dertien manschappen, die gedurende een jaar de cursus cyberanalist hebben gevolgd, hebben vrijdag hun certificaat in ontvangst genomen. De training werd verzorgd door het bedrijf ITPH Academy uit Nederland in samenwerking met Interpoint Caribbean. De minister liet weten dat het geven van trainingen een van de tien beleidsprioriteiten van het ministerie is.  

De cursus is gestart met zestien medewerkers, maar drie hebben de eindstreep niet behaald. Mathoera gaf aan de cursisten mee dat een goede attitude erg belangrijk is. Ze is ingenomen met de groep die de eindstreep heeft behaald, omdat er diverse uitdagingen waren zoals slechte toegang tot internet en onvoldoende tijd om opdrachten af te ronden. Mathoera merkte op dat het ministerie, indien gewenst, bereid is om te investeren in het trainingen voor manschappen van het leger.

Partnerschap  

De bewindsvrouw merkte tijdens haar toespraak ook op dat het in deze crisistijd essentieel is om partnerschappen aan te gaan en ze sprak haar waardering uit voor de goede samenwerking met de bedrijven die de cursus hebben verzorgd. Ze sprak verder ook over de digitale wereld, die voor een verbintenis zorgt met de hele wereld.

Ook de bijdrage van sociale media, die soms een positieve en soms een negatieve invloed kan hebben op de samenleving, hebben haar aandacht. Sherif Abdoelrahman, directeur Defensie legde eveneens nadruk op de rol van de digitale wereld. Hij merkte op dat de toepassing van het internet een gevaar zou kunnen vormen voor de staatsveiligheid.