Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Defensie maakt inhaalslag huldigingen en bevorderingen

Defensie maakt inhaalslag huldigingen en bevorderingen

Tekst en beeld Valerie Fris

PARAMARIBO — 51 militairen en 106 medewerkers van het burgerpersoneel van het ministerie van Defensie zijn vrijdag gehuldigd. Het gaat om jubilarissen met twintig, vijfentwintig en dertig dienstjaren die sinds 2014 hun gouden medailles, oorkondes en jubileumuitkering moesten ontvangen. Minister Krishnakoemarie Mathoera gaf aan, dat het geen gunst is maar dat dit de jubilarissen wettelijk toekomt.

“Defensie staat en valt met de mensen die er werken.” De minister zegt elk jaar een inhaalslag te maken en doet er alles aan het personeel te geven wat hen toekomt. Jammer genoeg zijn er ook personeelsleden komen te overlijden,  die op hun huldiging hebben gewacht. Hun beloning werd vrijdag door hun nabestaanden in ontvangst genomen. De activiteit vond plaats op het ministerie van Defensie aan de Kwattaweg.

Reden

“De enige reden waarom we de medailles niet kunnen geven, is vanwege de financiële crisis in ons land. De beloningen kostten heel veel geld en we zijn juist nu in zeer uitdagende tijden terechtgekomen”, noemt Mathoera als reden voor de vertraging van de huldigingen. Ondanks alles zegt de defensieminister blij te zijn met de inzet van de medewerkers. “Bij andere organisaties gaan mensen op straat om te protesteren maar bij defensie zijn er mensen die liefde tonen voor hun land.”

Ook bevelhebber Werner Kioe A Sen sprak zijn waardering uit over het personeel dat alle uitdagingen heeft getrotseerd. “U moest soms, dagen, weken en maanden vertoeven in het binnenland zonder luxe en waar soms uw leven op het spel staat maar u deed het en daarvoor zijn wij u dankbaar”. De bevelhebber beloofde de achterstanden in bevorderingen weg te zullen werken. “Degene die nog moeten worden gedecoreerd, u bent niet in een vergeethoekje.”

Geen keus

Benito Boldewijn is Gawasa monteur binnen het leger en heeft dit jaar 32 dienstjaren. Vrijdag werd hij gehuldigd voor 25 trouwe dienstjaren. Het wachten is nu op de huldiging voor die van dertig. Boldewijn vindt het aan de ene kant wel erg dat het zo lang duurt maar daar is niets aan te doen. Ook het feit dat sommigen zijn overleden vindt de jubilaris ‘zeer jammer terwijl ze land en volk hebben gediend en de waardering niet hebben kunnen meemaken’.

Boldewijn is middels dienstplicht in het leger getreden toen hij achttien jaar was. Hij zegt dat het verschil met dertig jaar geleden ligt in het feit dat het personeel minder gedisciplineerd is. “De jongeren die nu binnenkomen willen meer experimenteren, ze komen met een contract binnen en kijken wat ze wel of niet bevalt.” Ondanks alles is Boldewijn ervan overtuigd dat hij zijn carrière binnen defensie zal afsluiten. Dan zal hij meer dan veertig dienstjaren hebben.