Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » De Tovenaar van Oz

De Tovenaar van Oz

Een man die beschuldigd wordt van het stelen van de robijnrode pantoffels gedragen door Judy Garland in “The Wizard of Oz”, wordt verwacht dat hij schuldig zal pleiten in de rechtszaal, waarmee hij een mysterie onthult dat al 18 jaar teruggaat. Terry Jon Martin, 76 jaar oud, werd in mei aangeklaagd voor de diefstal van dit waardevolle kunstwerk. De iconische schoenen werden in 2005 gestolen uit het Judy Garland Museum in de geboorteplaats van de actrice, Grand Rapids, Minnesota, en pas in 2018 werden ze herontdekt door de FBI. Niemand werd aangeklaagd in verband met de diefstal tot Martin, die in de buurt van Grand Rapids woont, eerder dit jaar werd aangeklaagd. De advocaat van Martin, Dane DeKrey, verklaarde dat zijn cliënt, die in slechte gezondheid verkeert, meewerkt met de autoriteiten. “Ik denk dat Terry zijn eigen sterfelijkheid onder ogen ziet, en ik denk dat wanneer mensen dat punt in hun leven bereiken, ze de beleefdheden doorbreken en over zulke zaken praten,” zei DeKrey in een interview voorafgaand aan de geplande zitting van vrijdag.

De aanklacht van één pagina bevatte geen details over hoe de onderzoekers Martin hebben gelokaliseerd. Martin heeft eerder een veroordeling uit 1988 wegens het ontvangen van gestolen goederen op zijn naam staan en was eerder op vrije voeten. Veel van het bewijsmateriaal dat in handen is van de overheid valt onder een beschermingsbevel, wat betekent dat het niet openbaar gemaakt kan worden.

In de film “The Wizard of Oz” uit 1939 droeg Judy Garland verschillende paren robijnrode pantoffels tijdens het filmen. Tegenwoordig bestaan er slechts vier authentieke paren van deze schoenen. Ze waren oorspronkelijk verzekerd voor 1 miljoen dollar, maar federale aanklagers schatten dat hun huidige marktwaarde ongeveer 3,5 miljoen dollar bedraagt. De FBI kwam op het spoor van de pantoffels nadat een man in 2017 contact opnam met de verzekeraar en beweerde dat hij kon helpen om ze terug te krijgen. De FBI slaagde erin de pantoffels terug te vinden tijdens een undercoveroperatie van hun kunstmisdaadteam in Minneapolis, en de schoenen blijven momenteel in de hoede van het bureau.

DeKrey verwacht dat de Amerikaanse districtsrechter Patrick Schiltz, de federale hoofdrechter van Minnesota, over drie maanden een datum zal vaststellen voor de veroordeling. Hij wilde niet onthullen welke straf beide partijen aanbevelen, maar hij merkte op dat de niet-bindende federale strafrichtlijnen in soortgelijke zaken doorgaans 10 tot 12 jaar aanbevelen.

De betreffende pantoffels waren uitgeleend aan het museum door Michael Shaw, een verzamelaar van Hollywood-memorabilia, toen de dief door een raam klom en de vitrine vernielde. Drie andere paren pantoffels die Judy Garland droeg in de film bevinden zich nu in de collecties van de Academy of Motion Picture Arts and Sciences, het Smithsonian Museum of American History en een privéverzamelaar.

De robijnrode pantoffels waren een essentieel kledingstuk in de film uit 1939. Nadat Dorothy, het personage van Garland, in het kleurrijke Land van Oz belandde door een tornado die haar boerderij in Kansas trof, moest ze drie keer met haar hakken op de grond tikken en herhalen: “Er is geen plek zoals thuis” om terug te keren. De pantoffels waren gemaakt van verschillende materialen, waaronder houtpulp, zijdedraad, gelatine, plastic en glas. Het grootste deel van de robijnrode kleur kwam van pailletten, maar de strikken op de schoenen waren versierd met rode glaskralen.