Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » De strijdkrachten van Iran en Israël vergeleken te midden van spanningen in Gaza

De strijdkrachten van Iran en Israël vergeleken te midden van spanningen in Gaza

Te midden van het Gaza-conflict heeft Iran meer actieve soldaten dan Israël. Iran beschikt over 610.000 actieve soldaten, een verdrievoudiging van de 196.000 van Israël. Inclusief reserves zou Israël echter 661.000 troepen kunnen verzamelen, wat bijna overeenkomt met het potentiële aantal van 960.000 van Iran. Deze cijfers zijn afkomstig van het International Institute for Strategic Studies.

Hamas, de Palestijnse groepering, heeft ook een rol. Schattingen suggereren dat Hamas ongeveer 20.000 soldaten heeft. Toch zijn de exacte cijfers onduidelijk vanwege het geheimzinnige karakter van de groep.

Ondertussen zinspeelt Iran op interventie als Israël in Gaza escaleert. Iran steunt Hamas al lang politiek en financieel. Hoewel Iran directe betrokkenheid bij het recente conflict ontkent, steunt het het Palestijnse verzet.

Hezbollah, een andere speler, toont zich bereid zich bij het conflict aan te sluiten. Hezbollah, gevestigd in Libanon, heeft ongeveer 100.000 actieve soldaten. Vorige week vielen ze Israël aan en prezen de acties van Hamas.

Op financieel vlak loopt Iran voorop wat betreft militaire uitgaven. In 2022 investeerden ze 44 miljard dollar in hun leger, het dubbele van het Israëlische budget.

Als het om wapens gaat, valt Egypte op. Egypte beschikt over 509 gevechtsvliegtuigen, 73 oorlogsschepen en duizenden tanks. Ondanks eerdere problemen met Israël blijft Egypte neutraal in het huidige conflict.

Israël beschikt ook over een sterk arsenaal. Het beschikt over 345 gevechtsvliegtuigen, verschillende raketten en zelfs nucleaire capaciteiten. Hamas heeft aangetoond dat het verschillende soorten raketten kan lanceren, waarvan sommige tot wel 150 km ver reiken.