Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » De snelste tekenaar Claudio: ‘Ook kunstenaars moeten innovatief zijn’

De snelste tekenaar Claudio: ‘Ook kunstenaars moeten innovatief zijn’

Tekst en beeld Sharon Singh

PARAMARIBO — “Om een portret te maken heb je zeker twee uren nodig, maar ik doe het binnen vijf minuten. Als kunstenaar moet je aan overlevingsstrategieën denken en hoe je klanten kan blijven aantrekken”, vertelt Claudio Swedo, die ook wel ‘De snelste tekenaar Claudio’ wordt genoemd.

Swedo, die fulltime kunstenaar is, zegt tegen de Ware Tijd dat hij “goede zaken” heeft kunnen doen tijdens het Fosten Kukru Festival afgelopen weekend. Hij geniet veel bekendheid in zowel Suriname als Frans-Guyana, waar hij ook regelmatig naar toe gaat op om klanten te bezoeken.

“Voor zover ik het me kan herinneren was tekenen het enige vak waarvan ik hield op school”

Hij vertelt het ‘geheim’ om ondanks crises populair te blijven. “Ook kunstenaars moeten innoverend zijn. In de coronaperiode, met de lockdowns, heb ik geleerd hoe je op social media je werken kan promoten en het is een grote spin-off geweest, met veel opdrachten.”

Een ander aspect waaraan hij heeft gewerkt is het sneller afwerken van zijn orders. “Een portret maken, wat normaal twee uur duurt, maak ik in vijf minuten.” Deze vaardigheid heeft hij zichzelf door de jaren heen aangeleerd. “Niemand wil twee uur poseren en dit concept is ingeslagen.” Een muurschildering maakt hij binnen een dag af. Hij denkt dat zijn grote klantenkring komt door zijn efficiënte manier van werken.

Redi Doti

De kunstenaar groeide op in het inheemsendorp Redi Doti, dat bekend staat om zijn ananasaanplant, maar die branche trok hem niet aan. “Voor zover ik het me kan herinneren was tekenen het enige vak waarvan ik hield op school. Maar volgens dorpelingen had ik zelfs, voordat ik naar school ging, passie voor het vak.”

Toen hij vanwege zijn jonge leeftijd niet mocht meedoen met een tekenwedstrijd in het dorp huilde hij. Dit beroerde de organisator die hem toch toeliet. Een kans die hij met beide handen aangreep. Hij werd winnaar.

Het meisje (r) kijkt vol belangstelling toe hoe Claudio Swedo een portret van de jonge klant maakt.

Later, in 2005, besloot hij mee te doen aan een wedstrijd van de Nola Hatterman Art Academy. Dat hij niet in de prijzen viel ontmoedigde hem niet. Sterker nog, hij schreef zich in voor de vierjarige kunstopleiding bij deze academie. Vanwege zijn uitmuntende prestatie heeft hij de studie in drie jaar afgerond.

Frans-Guyana

Vele jaren daarna heeft Swedo een naam kunnen opbouwen in de kunstwereld. Niet alleen door zijn tekeningen, muurschilderingen en schilderijen, maar ook door zijn houtsnijwerk. Tijdens het verfijnen van één van zijn werken, sneed hij de pezen van vier vingers door en moest verplicht rusten. Na zijn herstel vertrok hij naar Albina en legde ook contacten in Frans-Guyana.

Hij kreeg de opdracht om in Saint Laurent een muurschildering te maken bij een brandweerkazerne. Ook deed hij op uitnodiging mee aan een kunstevenement in Kourou. Daar ontmoette hij andere kunstenaars, onder wie Rinaldo Klas en Kurt Nahar. Swedo werd in de groep van de Surinaamse kunstenaars ingedeeld. De opdracht was om een monument te ontwerpen dat de geschiedenis van Saint Laurent en tegelijkertijd de toekomst moest symboliseren.

Zijn groep maakte het winnende ontwerp. Doordat hij ook aan de Franse kant is, vraagt de krant hem hoe hij met de (Franse) taal doet. “Ik moest die aanleren om te kunnen communiceren met de klanten.” Het Frans leerde hij niet spreken in Frans-Guyana, waar hij enkele jaren heeft gewerkt, maar in 2010 bij zijn standplaats – Hotel Krasnapolsky aan de Domineestraat – waar hij zijn werken te koop aanbood. Nu het hotel wordt gerenoveerd, promoot de kunstenaar zijn werk online.