Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » De redenen achter hoge prijzen voor kunstwerken, zoals schilderijen

De redenen achter hoge prijzen voor kunstwerken, zoals schilderijen

Kunstwerken, vooral schilderijen, worden vaak verkocht voor hoge prijzen vanwege verschillende redenen. Een belangrijke factor is de uniciteit en schaarste van kunstwerken, aangezien er vaak slechts één origineel exemplaar bestaat. Dit exclusiviteitsgevoel verhoogt de waarde van het kunstwerk.

Daarnaast speelt de artistieke bekendheid en reputatie van de kunstenaar een rol. Werken van gerenommeerde kunstenaars worden hoger gewaardeerd en gezien als waardevolle investeringen.

Schilderijen kunnen ook historische of culturele waarde vertegenwoordigen, wat de waarde verhoogt als ze belangrijke gebeurtenissen of aspecten van een bepaalde periode in de geschiedenis vastleggen.

Marktmechanismen en speculatie in de kunstmarkt kunnen ook de prijzen opdrijven, omdat sommige investeerders kunstwerken zien als een alternatieve vorm van investering.

Tenslotte spelen veilinghuizen en galerijen een cruciale rol als tussenpersonen, door hun expertise en het vergroten van de exposure van kunstwerken, wat bijdraagt aan de perceptie van hun waarde.

Suriname

In Suriname worden ook kunstvoorwerpen verhandeld, vaak gemaakt door lokale kunstenaars.

De exacte verkoopprijzen zijn echter niet publiekelijk bekend.

Banken, verzekeringsmaatschappijen, hotels en enkele bedrijven in ons land investeren ook in lokale kunstschilderijen, zowel als een investering als ter ondersteuning van de kunstwereld in ons land, die een relatief kleine markt heeft.

Veel kunstenaars moeten daarom hun exposities houden in de regio of in landen waar de interesse in kunst groter is.

Pablo Picasso

Als voorbeeld van de waarde van een kunstwerk, laten we eens kijken naar een schilderij van Pablo Picasso.

Het is algemeen bekend dat er honderden waardevolle schilderijen zijn van tientallen kunstenaars, waardoor de kunstsector miljarden Amerikaanse dollars genereert.

Een beroemd schilderij van Pablo Picasso uit 1932, genaamd ‘Femme à la Montre’ of ‘Woman in Watch’, zal naar verwachting voor meer dan 120 miljoen dollar geveild worden.

Het schilderij, dat nu in handen is van Sotheby’s New York, zou het op één na duurste Picasso-schilderij kunnen worden dat ooit op een veiling verkocht is. De veiling zal plaatsvinden in november, en het schilderij was oorspronkelijk eigendom van de inmiddels overleden filantroop en kunstverzamelaar Emily Fisher Landau.

Femme à la Montre is een van de 120 werken waaruit de Emily Fisher Landau Collection bestaat.

Schilderijenroof

Een van de grootste schilderijenroofgevallen vond plaats in 1990 in het Isabella Stewart Gardner Museum in Boston, VS, waar dertien waardevolle kunstwerken werden gestolen.

Een ander beroemd geval was de diefstal van de Mona Lisa uit het Louvre Museum in 1911.

Deze schilderijenroofgevallen zijn enkele van de meest opvallende en grootste in de geschiedenis, en benadrukken het verlies van onschatbare kunstwerken uit de openbaarheid.