Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » ‘De overheid moet gewoon beter beleid maken’

‘De overheid moet gewoon beter beleid maken’

door Valerie Fris

PARAMARIBO — “De verkopen in de winkels gaan niet omdat de consumenten gewoon minder geld hebben om te kopen. Dat merk je ook aan de omzetsnelheid van producten die is afgenomen. Iedereen verdient minder, de overheid moet gewoon beter beleid maken.” Dit zegt Albert Alleyne, voorzitter van de Consumentenkring Suriname, tegen de Ware Tijd in reactie op informatie dat de overheid de winstmarges van de winkeliers wil verlagen van 25 naar tussen 10 en 15 procent.

Onder meer de Suriname Chinese United Association (Scua) is het daar niet eens mee. Alleyne is van mening dat de overheid eerst zaken goed moet onderzoeken, voordat er een besluit wordt genomen. “Net zoals de slecht voorbereide wet Belasting over de Toegevoegde Waarde (BTW), precies zo slecht voorbereid worden maatregelen nu doorgevoerd”, stelt Alleyne.

“Ik snap deze economie niet, het is gewoon een raadsel”

In het staatsbesluit ‘Aanpassing kassasystemen’ is onder meer opgenomen dat wie niet over een degelijk kassasysteem beschikt, zich schuldig maakt aan een economisch delict met het risico op gevangenneming, een flinke boete of bedrijfssluiting. “Wanneer de BTW beter was voorbereid dan hadden de winkeliers hun kassa’s toen al kunnen afstemmen op het systeem.”

Er zijn volgens de voorzitter veel klachten van consumenten dat de BTW wel wordt berekend maar dat er op de bon nergens melding van wordt gemaakt. “De klant ziet de tandpasta op de schappen voor SRD 124 maar op zijn bon staat er een bedrag van SRD 136,40. De consument moet dus zelf begrijpen dat de BTW is bijberekend.” Hij stelt dat het bij aankoop van een groot aantal goederen moeilijk is na te gaan waarvoor er is betaald.

Controle

Alleyne stelt voor dat de Belastingdienst Suriname samen met het ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie, de prijzen controleert vanaf de producten in de containers zijn aangekomen. “Wij hebben dit als Consumentenkring Suriname al eerder gedaan maar men wil de grote jongens niet controleren en de kleine winkeliers de schuld geven. Wij gingen ervan uit dat met de BTW, de Belastingdienst de importprijzen makkelijker zou kunnen controleren.”

Hij herhaalt dat iedereen minder verdient. “De overheid moet gewoon een betere oplossing zoeken, want het is voor iedereen een onsmakelijke tijd. Alle prijzen gaan omhoog maar de slarissen blijven hetzelfde. Ik snap deze economie niet, het is gewoon een raadsel.” Dagelijks behandelt  de Consumentenkring Suriname klachten over verhoogde tarieven van onder meer nutsvoorzieningen die marktconforme prijzen hanteren. “Als de overheid vindt dat er marktconforme tarieven moeten worden gebruikt dan moeten de salarissen en pensioenen ook marktconform worden gemaakt. Dan kunnen we zaken betalen”, aldus Alleyne.