Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » De olieproductie wordt verlaagd om de prijs op te drijvenDOOR DUNCAN MIL

De olieproductie wordt verlaagd om de prijs op te drijvenDOOR DUNCAN MIL

5 juni 2023 – Saoedi-Arabië heeft toegezegd de olieproductie vanaf juli met een miljoen vaten per dag (bpd) te verminderen. De verlaging komt bovenop eerdere OPEC+-verlagingen om het aanbod te beperken terwijl de groep de olieprijzen wil opdrijven.

Een verrassende aankondiging door OPEC+ om de productieverlagingen in april te verdiepen, hielp de prijzen met ongeveer $ 9 per vat te verhogen tot boven de $ 83 per vat.

De benchmarkprijzen voor ruwe olie hebben die winst sindsdien echter weer tenietgedaan, waarbij Brent-futures op maandag werden verhandeld tegen iets minder dan $78 per vat.

Op zondag kwamen OPEC-producenten overeen om eerdere bezuinigingen op het aanbod te verlengen tot eind 2024. De Saoedische minister van Energie, prins Abdulaziz bin Salman, zei dat de productie van het land zou dalen van ongeveer 10 miljoen vaten per dag in mei naar negen miljoen vaten per dag in juli. Prins Abdulaziz zei dat hij “alles zou doen wat nodig is om stabiliteit op deze markt te brengen”, na de gespannen OPEC+-bijeenkomst.

Het Westen heeft de OPEC herhaaldelijk bekritiseerd voor het manipuleren van prijzen, terwijl de VS wetgeving in de gaten houdt die bekend staat als NOPEC, die de inbeslagname van de activa van de OPEC op Amerikaans grondgebied mogelijk zou maken als samenspanning op de markt wordt bewezen.

OPEC+ verpompt ongeveer 40% van de ruwe olie in de wereld en heeft haar outputdoel sinds oktober 2022 met 4,6 miljoen vaten per dag verlaagd, wat neerkomt op 4,7% van de wereldwijde vraag.