Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » De militaire heersers van Niger bevelen het vertrek van de Franse ambassadeur

De militaire heersers van Niger bevelen het vertrek van de Franse ambassadeur

NIAMEY, 26 augustus (AFP) – De militaire leiding van Niger heeft de Franse ambassadeur gevraagd het land te verlaten – een stap die de internationale crisis in het West-Afrikaanse land verder doet escaleren na een staatsgreep waarbij de democratisch gekozen president werd afgezet.

De militaire regering van Niger gaf vrijdag ook toestemming aan troepen uit buurland Mali en Burkina Faso om haar te verdedigen, waardoor de inzet werd verhoogd in een patstelling met andere West-Afrikaanse landen die dreigden met geweld de democratisch gekozen president van Niger te herstellen.

De Franse ambassadeur Sylvain Itte werd gevraagd Niger binnen 48 uur te verlaten in een brief waarin hij ervan werd beschuldigd een uitnodiging voor een ontmoeting met het ministerie van Buitenlandse Zaken te hebben genegeerd.

In de brief van vrijdag werden ook “acties van de Franse regering die in strijd zijn met de belangen van Niger” genoemd als een van de redenen voor de uitzetting van Itte.

Het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken zei vrijdag dat de “putschisten van Niger geen autoriteit hebben” om de ambassadeur in Niamey te vragen te vertrekken.

“De goedkeuring van de ambassadeur komt uitsluitend van de legitiem gekozen Nigerese autoriteiten”, citeerde persbureau AFP een niet bij naam genoemde functionaris.

Niger, een voormalige Franse kolonie, was vóór de staatsgreep van vorige maand de partner van Frankrijk in de strijd tegen gewapende groepen. Een groeiende golf van anti-Franse sentimenten volgde op recente staatsgrepen in de regio, waarbij sommige plaatselijke bewoners het Europese land beschuldigden van inmenging in hun zaken.

De Franse president Emmanuel Macron heeft donderdag scherpe kritiek geuit op de staatsgreepmakers van Niger en eiste de vrijlating van de afgezette president Mohamed Bazoum.