Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » De Joodse bevolking wereldwijd

De Joodse bevolking wereldwijd

In het kleurrijke Suriname bestaat er een vreedzame co-existentie tussen diverse etnische groepen, waaronder de Joodse gemeenschap. De Joden vestigden zich in de 17e eeuw en waren succesvol in de handel. De prachtige synagoge in Paramaribo getuigt van hun rijke geschiedenis.

Wereldwijd zijn er ongeveer 15,7 miljoen Joden, waarvan 18 miljoen in aanmerking komen voor aliyah. Aliyah is een Hebreeuws woord dat “opstijging” betekent en verwijst in de Joodse traditie naar het proces van immigratie naar Israël.

Het aantal Joden in Israël is licht gestegen en vertegenwoordigt nu 46% van de totale Joodse bevolking. Deze gegevens zijn afkomstig van een rapport van The Jewish Agency for Israel, gebaseerd op statistieken verzameld door professor Sergio DellaPergola van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem. Momenteel wonen er 7,2 miljoen Joden in Israël en ongeveer 8,5 miljoen buiten Israël, waarvan 6,3 miljoen in de VS. De schattingen zijn aangepast op basis van migratiepatronen en identificatie als Jood.

Het totale aantal mensen dat in aanmerking komt voor Israëlisch staatsburgerschap onder de Wet van Terugkeer bedraagt nu wereldwijd 25,5 miljoen, met 7,7 miljoen in Israël en 18 miljoen in het buitenland. Dit vertegenwoordigt een stijging van 0,5% ten opzichte van het voorgaande jaar.