Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » De huid van de beer

De huid van de beer

ROZENGEUR / Gerold Rozenblad

Het is nog maar aangeschoten. Niet eens neergeschoten. Maar de strijd om de huid lijkt nu reeds te zijn losgebroken. Nog maar enkele dagen terug maakte TotalEnergies bekend dat er zeker diepzee olieproductie komt in Suriname. De FID is verworden tot een technisch punt, want de maatschappij is nu reeds zeker dat ergens achterin 2028 het zwarte goud boven komt spuiten.

We konden het nieuws gebruiken. Er lijkt, let wel, lijkt licht in de tunnel te komen. Immers, slechts goed beleid zal dit garanderen. Dat is van cruciaal belang, zoals Staatsdolie-directeur Annand Jagesar onderstreepte, met een duidelijke boodschap naar de politiek. Zijn voorganger, Rudolf Elias schreeuwde zich schor om een nationale dialoog over onze toekomst gebaseerd op de olie-inkomsten.

“Ik vraag me af waarom de collega’s die de man het podium hebben gegeven zijn gal te spuwen, hem niet met zijn verleden hebben geconfronteerd”

Echter, de hyena’s sluipen nu reeds rond de plek waar de olie is gevonden, terwijl aasgieren reeds in de lucht cirkelen. Ik hoorde plots via verschillende media iemand roepen hoe slecht Jagesar geworden is. Een boef zou de man zijn. Een corrupteling die leiding geeft aan een bedrijf dat in principe niet meer is dan georganiseerde misdaad.

Dat TotalEnergies de voorkomende gas weer de grond in zal pompen om zodoende  meer olie te kunnen produceren, komt door Jagesar. Hij is het die een slechte deal heeft gesloten. Opvallend genoeg wordt niet uitgehaald naar TotalEnergies. Ook opvallend is dat terwijl de man een miljardenproject aan het voorbereiden is, hij nimmer heeft onderzocht hoe de vork in de steel zit aangaande de overeenkomst die nu wordt gekritiseerd.

Gelukkig komt de man, die eerder op de achtergrond was, nu naar voren. In ons buurland weten ze wel meer en kunnen ze zijn bloed drinken. Vraag het maar aan de rijstboeren. Maar wie zelf wat onderzoek wil doen, kan simpelweg de naam van de man googelen. Er komt een zee van strapatsen naar boven. Een dossier zo dik dat je een week zoet bent om het te lezen.

Ik vraag me af waarom de collega’s die de man het podium hebben gegeven zijn gal te spuwen, hem niet met zijn verleden hebben geconfronteerd of tenminste hebben gevraagd waarom de beloofde olieraffinaderij die hij in Guyana zou opzetten er nog niet staat. Ik ben geen pleitbezorger van Jagesar en weet niet wat hij uitspookt, maar hij heeft kennelijk wel Google geraadpleegd. Hij hoefde niet eens een duur bureau in te schakelen om een due diligence te doen. Google gaf hem het dringende advies ver weg te blijven van de schreeuwer. Ik vraag mij daarom af of ze bij NV Havenbeheer wel internet op hun computers hebben. Meer zeg ik er niet over.

Het ergste is misschien nog dat straks ook de politieke hel zal losbreken. Totaal voorbijgaand aan de oproep van Elias en ook anderen om via dialoog een aantal zaken aangaande de besteding van de oliedollars vast te leggen voor de toekomst. Zelfs in dat geval zal slechts goed beleid ons vooruit helpen.

Wat dat betreft ben ik benieuwd naar de propaganda die straks los zal barsten. U en ik zullen overspoeld worden door politici die ons zullen verkondigen dat zij het beste onze oliedollars kunnen besteden. We staan wat dat betreft mogelijk voor de moeilijkste beslissing in ons leven. Vroeg beraad is aanbevolen!

roziegeur@gmail.com