Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » De gevolgen van een avond doorzakken voor je brein

De gevolgen van een avond doorzakken voor je brein

Amerikaanse dokters hebben aan de hand van MRI-scans onderzocht wat de impact van alcohol is op de hersenwerking. Ze zagen een verstoorde communicatie tussen twee regio’s in het brein die een sleutelrol spelen in hoe we de omgeving inschatten en onze reacties daarop afstemmen. De storing zou een verklaring bieden voor het losse, agressieve of teruggetrokken gedrag dat alcohol heel vaak uitlokt.

Aan de universiteit van Illinois en Chicago (UIC) hebben dokters ontdekt wat een avondje doorzakken kan doen met je brein. Eén glas alcohol van 16 procent is genoeg om je inschattingsvermogen en besluitvorming aanzienlijk te verstoren.

Beschonken
‘De manier waarop de amygdala en de prefrontale cortex samenwerken, stelt ons in staat om onze omgeving accuraat in te schatten en onze reacties daarop af te stemmen’, verklaart dokter Luan Phan, professor psychiatrie. Door de communicatie tussen beide hersenregio’s in de war te brengen, zorgt alcohol ervoor dat we slechter emoties kunnen aflezen en dat we minder heldere beslissingen nemen. ‘Het onderzoek geeft ons een veel beter idee van wat er in de hersenen gebeurt wanneer we drinken en hoe de typische slechte gedragingen onstaan die gepaard gaan met dronkenschap’, klinkt het.

Hersenscan
Voor de studie werden de hersenen van 12 sociale drinkers (10 mannen, 2 vrouwen) in kaart gebracht aan de hand van MRI-scans. Ze kregen een alcoholisch drankje of een placebo voorgeschoteld en moesten nadien een reeks portretten evalueren op vlak van emoties. De hersenactiviteit werd tijdens dit proces nauwkeurig opgevolgd.

De onderzoekers zagen hoe de goede verstandhouding tussen de amygdala en de orbitofrontale cortex (onderdeel van de prefrontale) verstoord werd wanneer ze de emoties kwaad, angstig of vrolijk moesten koppelen aan de gezichten.

Conclusie: Alcohol zorgt ervoor dat we minder in staat zijn om lichaamstaal te lezen en er naar behoren op te reageren.

(ad.nl)


Posted

in

by