Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » ‘De families worden geestelijk gemarteld’

‘De families worden geestelijk gemarteld’

Tekst en beeld Jason Pinas

PARAMARIBO —Wi a no meti. Wi na libisma. Dit is nu te veel geworden en wij kunnen het niet meer verdragen”, schreeuwde Anesta Jagendorst, bewoner van Bigi Poika, de emoties uit tijdens een donderdag gehouden persconferentie. Samen met andere nabestaanden van Martinus Wolfjager en Ivanildo Dijksteel – beiden op 2 mei door de politie doodgeschoten tijdens de onlusten in Pikin Saron – uitte ze daarbij haar misnoegen over de wijze waarop de autoriteiten omgaan met deze zaak.

Huilend en droevig zaten sommigen erbij. Maar hoe terneergeslagen ze ook mogen zijn, de strijd om de onderste steen boven water te halen wordt niet opgegeven. De familie is ervan overtuigd dat de mannen eerst op brute wijze zijn mishandeld en daarna standrechtelijk zijn geëxecuteerd door de politie. Ze eisen daarom een onafhankelijk forensisch- en pathologisch onderzoek, waardoor de werkelijke doodsoorzaak wordt vastgesteld. Dit desnoods met medewerking van buitenlandse deskundigen.

“Al moeten we een jaar wachten gaan we dat doen. We willen precies weten wat er is gebeurd”

Nabestaande Melinda Gooding

Strijders

“Tot nu toe hebben de desbetreffende autoriteiten nagelaten ons een antwoord te geven op de vele vragen die ons bezighouden. De familie wordt geestelijk gemarteld omdat zij tot nu toe geen informatie over het obductierapport heeft”, staat in een gezamenlijke verklaring van de nabestaanden.

De families zijn vooral niet te spreken over de uitspraken van president Chandrikapersad Santokhi die de mannen heeft bestempeld als “een soort bende”. “Hoe durft hij die uitspraken te doen zonder dat het onderzoek is afgerond? Het onderzoek is nog steeds gaande”, merkten meerdere nabestaanden op.

Kapitein Lloyd Read van Pierrekondre, die de families ondersteunt in hun strijd, zegt dat de mannen als helden worden gezien door de inheemse gemeenschap. “Het zijn strijders die met hun leven hebben betaald voor onze rechten. Voor ons zijn het strijders”, benadrukte Read.

Hij eist, net als de overige familieleden, dat er een publieke verontschuldiging komt. Verder moeten de namen van de dodelijke slachtoffers en zij die nu nog zijn aangehouden door de politie worden gezuiverd. De regering moet volgens hen ook erop toezien dat de overige verdachten een eerlijk rechtsproces krijgen. Hun veiligheid in detentie moet ook worden gegarandeerd.

Twijfels

De stoffelijke overschotten zijn intussen afgestaan aan de families. Echter, de begrafenissen zijn voorlopig uitgesteld totdat het resultaat van het obductierapport met de nabestaanden wordt gedeeld. Dit omdat de mensen ernstige twijfels hebben over de wijze waarop de mannen zijn omgekomen.

“Er is volgens de familie bewijsmateriaal om aan te tonen dat de mensen niet in een vuurgevecht zijn omgekomen, maar dat mensen zijn vermoord. Daarom is het forensisch onderzoek nodig om te weten wat de inslag en het uitschot zijn geweest. Hoe dichtbij zijn ze geschoten? Wanneer we dat precies weten kunnen we de regering aan z’n ballen hangen”, aldus Read.

De nabestaanden zeggen tot het uiterste te zullen gaan. “We zijn bereid te wachten. Al moeten we een jaar wachten gaan we dat doen. We willen precies weten wat er is gebeurd”, verduidelijkte Melinda Gooding, nicht van Martinus Wolfjager.

Uit foto’s die werden getoond tijdens de persconferentie blijkt dat Ivanildo Dijksteel flink is afgetuigd. “We willen weten waarom. En toen ze hem hadden aangehouden was hij nog in leven. Maar hij is dood aangekomen in de stad”, vertelde een broer van het slachtoffer.

Regering veroorzaker

Advocaat Milton Castelen, lid van het juridische team van de nabestaanden, ziet de regering als de veroorzaker van dit alles. “De regering heeft vanaf het begin regels overtreden. De inheemsen hebben meerdere petities aangeboden, ingezonden stukken geschreven en deelgenomen aan verschillende dialoogsessies, maar geen gehoor gekregen.

Er is acht jaar geprocedeerd om een internationaal vonnis te krijgen. En wat doet de regering? Ze voeren het gewoon niet uit”, schetste de advocaat tijdens de persconferentie. Hij vindt het daarom ongepast wanneer sommige mensen de inheemsen als boeman aanmerken. Castelen wil voorlopig niet veel van de juridische strategie prijsgeven. Hij verzekert wel dat de verschillende rechtswegen zullen worden bewandeld. Het aanschrijven van internationale organisaties is daarbij niet uitgesloten.