Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » De discussie over allergene voeding op scholen: Isolatie versus veiligheid

De discussie over allergene voeding op scholen: Isolatie versus veiligheid

In ons land is er geen specifieke regelgeving met betrekking tot schoolvoeding. Verschillende scholen hebben wel een eigen schoolkantine in eigen beheer, al dan niet onder beheer van derden.

Deze kantines verkopen hun producten te goeder trouw zonder erbij stil te staan of de voedingsmiddelen gezond zijn voor de kinderen en zonder te letten op producten die allergische reacties kunnen veroorzaken. Producten die vaak geïmporteerd worden, hebben doorgaans wel voedseletiketten.

Hierdoor kunnen gebruikers zichzelf beschermen door deze zorgvuldig te lezen.

Allergene voedingsmiddelen zijn voedingsmiddelen die allergische reacties kunnen veroorzaken bij mensen met voedselallergieën.

Deze voedingsmiddelen bevatten bepaalde eiwitten of andere stoffen die het immuunsysteem van mensen met een allergie kunnen activeren.

Hoewel de schoolkantinebeheerders geen specifieke toestemming nodig hebben van het ministerie van onderwijs, is het wel belangrijk dat er regelgeving hieromtrent wordt ingevoerd.

Dit is met name van belang voor de veiligheid van kinderen, zowel op school als thuis, omdat het gevaar in voeding kan schuilen.

Israël

In Israël is er discussie ontstaan over een radicaal verbod dat is opgelegd door het ministerie van Onderwijs.

Deskundigen op het gebied van allergieën en immunologie in Israël pleiten ervoor om gevaarlijke allergene voedingsmiddelen weer toe te staan op scholen. Het ministerie van Onderwijs heeft onlangs een verbod ingevoerd op voedingsmiddelen die voedselallergieën kunnen veroorzaken, zoals melk, kaas, pinda’s, vis en noten. Dit verbod is ingesteld vanwege het toenemende aantal voedselallergieën bij kinderen, waarvoor extra voorzorgsmaatregelen op school nodig zijn om anafylactische reacties te voorkomen.

In de Verenigde Staten en verschillende Europese landen hebben overheden geprobeerd om het meebrengen van dergelijke voedingsmiddelen naar school te verbieden, maar dat bleek niet effectief te zijn. 

De vraag blijft wat als gezond wordt beschouwd en nog wel mag worden meegenomen naar school. Zelfs kinderen met allergieën kunnen niet alle voedingsmiddelen vermijden, aldus professor Alon Hershko, voormalig president en huidig bestuurslid van de Israel Association of Allergy and Clinical Immunology (IAACI) en voorzitter van de afdeling Interne Geneeskunde C van het Hadassah-Universitair Medisch Centrum in Ein Kerem, Jeruzalem.

Deskundigen op het gebied van allergie en immunologie in Israël roepen op tot beëindiging van het verbod op allergene voedingsmiddelen op scholen. Ze beweren dat dit verbod niet is gebaseerd op juiste feiten en dat het juist kinderen isoleert.