Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » ‘De dag van 1 juli houdt ons gescheiden’

‘De dag van 1 juli houdt ons gescheiden’

Tekst en beeld Euritha Tjan A Way

PARAMARIBO — Tijdens de ‘Conferentie voor nazaten van tot slaaf gemaakten en inheemsen’ in Santigron zaterdagmiddag wordt ook ingegaan op het onderwerp zelfreperations: zaken die nakomelingen van tot slaaf gemaakten en inheemsen zelf kunnen doen om nader tot elkaar te komen en te herstellen wat is ‘gebroken’. Zo wordt de datum van 1 juli genoemd die zorgt voor het benadrukken van het verschil tussen stadscreolen en marrons.

Johannes Niavai zegt dat de marrons geen overeenkomst voor afschaffing van slavernij hebben getekend. “Wij als marrons hebben de traktaten met Nederland getekend. Nederland heeft einde 18e eeuw en begin 19de eeuw traktaten met ons getekend. En daar al is de verdeeldheid begonnen. Als zodanig waren wij daardoor elk een staat in een staat. En bij de onafhankelijkheid heeft Suriname niets gedaan met de traktaten, dus ze zijn nog in werking.”

De conferentie is georganiseerd door Marron Platform (Map) en Royal Fiiman Paansu en het thema luidt ‘Werken aan eenheid, bewustwording en Bundeling’. Het ultieme doel is om te komen tot reperations en herstelbetalingen. “Maar we moeten eerst werken aan bewustwording. En dat doen we door op verschillende plekken bewustwordingsactiviteiten te houden”, zegt Johanner Toyo die voorzitter is van Map.

Armand Zunder, voorzitter van de Nationale Reparatie Commissie is ook aanwezig en beaamt dat er weinig valt te vieren op 1 juli. “Dat is de datum waarop ze de kolonisator ons liet weten dat we nog tien jaren zullen moeten werken op de plantages. Het zogenaamde Staatstoezicht.” Hij vindt dat de dag waarop de eerste Afrikaan voet aan wal heeft gezet in Suriname aangegrepen moet worden om iets gemeenschappelijks te vieren.

Tijdens de bijeenkomst tekenen Marron Platform (Map) en Royal Fiiman Paansu een overeenkomst om samen te trekken om de nazaten van tot slaaf gemaakten te bundelen. Maps werkt aan een leiderschapsstructuur om alle granmans in Suriname te verenigen. En om in die structuur te komen tot duurzame beslissingen de doelgroep rakend.