Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » De Britse premier Sunak kondigt een ommekeer aan ten aanzien van belangrijke groene doelstellingen

De Britse premier Sunak kondigt een ommekeer aan ten aanzien van belangrijke groene doelstellingen

DOOR JORDI BOU
September 21, 2023 – Groot-Brittannië zal het beleid dat gericht is op het bereiken van een netto nul-koolstofuitstoot in 2050 afzwakken en in plaats daarvan een “pragmatische” aanpak nastreven om het doel te bereiken, zo heeft premier Rishi Sunak aangekondigd.

Door de veranderingen als “pragmatisch en proportioneel” te bestempelen, heeft de premier een aantal van de belangrijkste beleidsmaatregelen van Boris Johnson uit de doeken gedaan, waarvan een groot deel werd gelanceerd toen Sunak nog bondskanselier was.

De premier heeft een verbod op de verkoop van nieuwe benzine- en dieselauto’s van 2030 tot 2035 uitgesteld, met een uitstel waar sommige autofabrikanten zich krachtig tegen verzetten.

Sunak kondigde ook een versoepeling aan van de doelstellingen op het gebied van energie-efficiëntie voor huurwoningen en kwam terug op plannen om huiseigenaren ertoe te bewegen hun gasboilers te vervangen door warmtepompen.

Deze stap komt voort uit een groeiende bezorgdheid over de potentiële financiële kosten van de netto-nulbelofte van de overheid.

De heroverweging van Sunak heeft aanleiding gegeven tot felle kritiek van wetgevers van de oppositie, milieuactivisten, de auto-industrie en enkele conservatieve parlementsleden.