Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Darmflora heeft invloed op overgewicht

Darmflora heeft invloed op overgewicht

De darm, en dan vooral de darmflora lijken een rol te spelen bij overgewicht en diabetes type 2. Dit is in tegenstelling met wat tot voor kort werd gedacht.

Dat blijkt uit het promotieonderzoek van arts-onderzoeker Froukje Verdam van het Maastricht UMC. Het ‘elk pondje gaat door het mondje’ geldt steeds minder.

Er komt namelijk meer en meer bewijs dat lichamelijke factoren (zoals bruin vet) een rol spelen bij overgewicht en obesitas.

Het onderzoek van Verdam laat zien dat mensen met ernstig overgewicht een karakteristieke darmflora hebben. Daarnaast gaat deze darmflora gepaard met lokale ontstekingen in de darm en ontstekingen in het bloed.

De Panethcellen, cellen in de dunne darm die mede verantwoordelijk zijn voor de samenstelling van de darmflora, blijken bij obese mensen minder antimicrobiële eiwitten te bevatten. Dit zou de gevonden veranderingen in de darmflora bij mensen met overgewicht kunnen verklaren. Daarbij biedt deze ontdekking ook aanknopingspunten voor het herstel van het evenwicht in de darm.

Verdam ontdekte ook dat er darmgerelateerde verschillen zijn tussen obese mensen met en obese mensen zonder diabetes type 2. Deze verschillen zouden de glucosespiegels na een maaltijd bij diabetes type 2 kunnen verklaren.

(nu.nl)


Posted

in

by