Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Daniel Noboa (35), zoon van bananenmiljonair, wint presidentsverkiezingen Ecuador

Daniel Noboa (35), zoon van bananenmiljonair, wint presidentsverkiezingen Ecuador

De presidentsverkiezingen in Ecuador zijn gewonnen door Daniel Noboa. Nadat meer dan 80 procent van de stemmen geteld was, erkende zijn linkse rivaal Luisa González gisteravond haar verlies en feliciteerde Noboa met de overwinning.

Na zijn overwinning zei de centrum-rechtse politicus dat het land een nieuwe fase ingaat. “Morgen gaan we aan de slag voor dit nieuwe Ecuador, we gaan werken aan de wederopbouw van een land dat zwaar lijdt onder geweld, corruptie en haat.”

Bananenimperium
De 35-jarige Noboa wordt de jongste president ooit in de geschiedenis van het Zuid-Amerikaanse land. Hij is de zoon van een van de rijkste Ecuadoranen, ondernemer Álvaro Noboa. Hij werd met zijn bananenimperium multimiljonair en heeft zich ook meerdere keren kandidaat gesteld voor het presidentschap, maar tot nu toe zonder succes.

Veiligheid was een cruciaal thema in de verkiezingscampagne en Noboa maakte het dan ook tot een van zijn speerpunten. Ook beloofde hij de economie erbovenop te helpen en jongeren aan een baan te helpen.

De verkiezingen in Ecuador werden overschaduwd door geweld, dat ook het leven kostte aan een presidentskandidaat. Fernando Villavicencio werd begin augustus meerdere malen door het hoofd geschoten na een verkiezingsbijeenkomst in de hoofdstad Quito. Hij stond toen op de tweede plaats in de peilingen, achter González. De vermoorde Villavicencio werd vervangen door journalist Christian Zurita.

Twee weken na de aanslag was de eerste verkiezingsronde waaruit bleek dat de tweede ronde tussen González en Noboa zou gaan. Zurita haalde uiteindelijk niet genoeg stemmen.