Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Dammen: Zelfs ex-wereldkampioenen moeten altijd goed voorbereid zijn

Dammen: Zelfs ex-wereldkampioenen moeten altijd goed voorbereid zijn

door Ricky Wirjosentono

PARAMARIBO — Surinames damkampioen Arief Salarbaks is tijdens de Curaçao Open Challenge van 27 september tot en met 8 oktober in Willemstad als enige Surinaamse deelnemer in de top tien geëindigd. Hij behaalde in negen speelrondes elf punten en sloot het toernooi af als zesde in een deelnemersveld van 44.

De Federatie Meester liep de vijfde plaats net mis omdat de Cubaanse Rodriguez Walter Chaviano die op evenveel competitiepunten eindigde 85 weerstandpunten kreeg. Onze landgenoot had er 83. Het toernooi werd gewonnen door de Russische Internationaal Grootmeester (GMI) en meervoudig wereldkampioen Aleksandr Schwartzman, die geen enkele partij verloor. Hij eindigde met 16 punten. De Braziliaanse GMI Allan Silva werd semi-kampioen met 15 punten en de Wit-Russische GMI Anatoli Gantwarg eindigde met eveneens 15 punten op de derde plaats.

Leermomenten

Salarbaks won drie partijen, speelde vijf remise en verloor er één. Hij moest vorig week vrijdag in de achtste ronde zijn meerdere erkennen Schwartzman. “Hij is mijn idool. Ik heb geleerd dat zelf als je wereldkampioen bent geweest je goede voorbereiding nodig hebt. Het was een eer tegen hem uit te komen. Ik zag al mijn tekortkomingen en ga eraan werken,” stelt Salarbaks die in vergelijking met vorig jaar flink is teruggevallen. Toen werd hij nog semikampioen en moest de eer voor de titel laten aan Silva.

“Ik heb geleerd dat zelf als je wereldkampioen bent geweest je goede voorbereiding nodig hebt. Het was een eer tegen hem uit te komen. Ik zag al mijn tekortkomingen en ga eraan werken”

Arief Salarbaks

Het toernooi was toen weliswaar niet zo sterk bezet als dit jaar. Aan deze editie deden er in totaal drie GMI’s mee in tegenstelling tot 2022 toen Silva de enige Internationaal Grootmeester was.

Salarbaks: “Om te spelen tegen zulke zwaargewichten moet je van goede huize komen. Het toernooi heeft voor mij veel goede leermomenten gehad. Ik mag me gelukkig prijzen dat ik ben uitgekomen tegen de besten van de wereld.”

Prestaties Surinamers

De volgende Surinamer op de ranglijst achter Salarbaks is Quincy Ngawikromo. Hij eindigde met tien punten (3 winst, 4 remise en 2 verlies) op de veertiende plaats. ”Het was niet makkelijk. Je moet bedenken dat iedereen van je wil winnen. Spelen tegen de ex- wereldkampioen heeft mij goed gedaan in die zin dat ik heb gezien wat mijn minpunten zijn.

Ik was eerst beetje zenuwachtig, maar heb toch wat geleerd,” stelt Ngawikromo. Santosh Bhagwandas en John Schmeltz eindigden elk met negen punten (3 winst, 3 remise en 3 verlies) op respectievelijk de 21e en 22e plaats terwijl MF Stanley Moetoer met dezelfde scores 24ste werd.

Kandidaat Federatie Meester (CMF) Dheeradj Somai eindigde met acht punten op de 26ste plaats. Phavankoemar Basdewsing was met evenveel punten (2 winst, 4 remise en 3 verlies) goed  voor de dertigste plaats. De voorzitter van de Surinaamse Dambond, Dewsharan Sital eindigde met 7 punten (1 winst, 5 remise en 3 verlies) op plek 39.

Snel dammen

Het onderdeel snel dammen is gewonnen door Schwartzman. Tweede werd Joel N’cho Atse (Ivoorkust) en derde Salarbaks. Hij zegt: “Ik had gehoopt op een betere prestatie dit jaar, maar je merkt zelf dat het veld groot is en je sterkere tegenstander tegenkomt. Maar het zijn allemaal leermomenten voor mij.”  Ook Bhagwandas werd vierde plaats.