Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Dag der Marrons: Santokhi belooft volk heel veel, Brunswijk raakt bijna in trance

Dag der Marrons: Santokhi belooft volk heel veel, Brunswijk raakt bijna in trance

Tekst en beeld Edwien Bodjie

PARAMARIBO — “De keuze die regering-Santokhi/Brunswijk heeft gemaakt is om de hervorming terug te brengen in het land en de economie, te zorgen voor een stabiele koers en werkgelegenheid en ervoor zorgen dat we steun krijgen van internationale instituten.” Dat zei president Chandrikapersad Santokhi dinsdag op het 10 Oktoberplein bij de viering van de Dag der Marrons.

Het staatshoofd merkte op dat als hij de balans opmaakt de stabiliteit is bereikt “dankzij de vele offers”. Hij erkende dat het Surinaamse volk “heel veel offers” heeft gebracht. Daarom is het tijd dat de regering terug gaat geven aan het volk, in deze tweede helft van haar regeerperiode. “Jullie zullen het de komende maanden merken … we gaan het volk teruggeven!”

‘Het mooiste komt in 2024’

De president wil dat de bevolking het goed moet hebben. “Het mooiste komt in 2024”, beloofde Santokhi. Zo is hij aan tafel gegaan met vakbondsleiders om een pakket te maken dat moet leiden tot versterking van de koopkracht, verhoging van pensioenen, AOV, kinderbijslag en salarissen. “En waar laat je de veiligheid?” werd er geroepen vanuit het publiek.

Adrem counterde hij: “Ja, veiligheid is bijzonder belangrijk”. “Want daarvoor hebben de marrons gevochten in het verleden en ze hebben ook de strijd gewonnen. Veiligheid moet er zijn, gezondheidszorg moet er zijn, niet alleen voor mensen in de stad, maar ook voor mensen van het binnenland.”

Bromkidyari

Hij benadrukte dat de strijd van de tot slaaf gemaakten één was voor vrijheid, recht en rechtvaardigheid. “Niet alleen voor de marrons, maar voor Suriname en daarom staan we vandaag hier als één volk.”

Hij noemde de bevolking een bromkidyari “waar we samen voor moeten zorgen”. “Zodat de bloemen samen groeien, samen bloeien, samen stralen.” Maar dat vraagt volgens het staatshoofd om respect voor elkaar. “Ik wil u duidelijk maken dat er heel hard wordt gewerkt om het leven van elke burger te verbeteren”, aldus Santokhi.

(lees verder onder de foto)

Het moment waarop het staatshoofd en zijn echtgenote een krans leggen bij het monument op het 10 Oktoberplein.

‘Echte warriors’

Brunswijk begon zijn toespraak emotioneel. “Wie had 260 jaar geleden gedacht dat een nakomeling van tot slaaf gemaakten plaats zou kunnen nemen in het centrale gezag van dit land”, zei hij retorisch met verwijzing naar zichzelf. “Vandaag is dat een feit.”

Hij zei dat mensen van marronkomaf nu directeuren, artsen en advocaten zijn. “Ik sta hier als vicepresident en Marinus Bee als DNA-voorzitter. Wie had dat ooit gedacht?”

Brunswijk noemde marrons “echte warriors”. “We houden niet van onderdrukking, we zijn gevlucht en kwamen terug om te vechten om onze andere broeders te bevrijden.” Hij legde uit dat de groep nu haar plaats heeft genomen binnen de samenleving.

(lees verder onder de foto)

‘Trance’

Brunswijk stond naar eigen zeggen persoonlijk als leider, als kind van Afrika en als een strijder om verandering te brengen in het binnenland. En nog steeds is hij in die positie. “Ik zal blijven doorzetten totdat God anders bepaalt. Ik blijf het doen in de naam van kedeamang kedeampong (God, … red.).”

De vicepresident rapte door in een vermoedelijke geestelijke geheimtaal, met veel stemverheffing. Zwaaide met zijn armen, schudde zijn hoofd, beefde en leek zijn bewustzijn te verliezen. De ministers David Abiamofo (Natuurlijke Hulpbronnen) en Kenneth Amoksi (Justitie en Politie) snelden, samen met moderator Priscilla Dawsa, naar Brunswijk toe om hem tot bedaren te brengen. Hij werd kalm en werd naar zijn zitplaats begeleid.

Enkele minuten daarna kon hij samen met een delegatie van koningen uit verschillende Afrikaanse landen, de president en de first lady, de ministers Abiamofo, Vorswijk en Amoksi en DNA-voorzitter Marinus Bee de kranslegging doen als onderdeel van de herdenking. Na een plengoffer volgde een ‘poolo waka’ vanuit het 10 Oktoberplein naar het Onafhankelijkheidsplein, waar er een programma werd uitgezet. ’s Morgens was er ook een ‘towe wataa’ bij Nyun Combé.

Ronnie Brunswijk wordt omringd door Kenneth Amoksi (r), Patricia Dawsa en David Abiamofo (l), nadat hij enkele seconden in trance leek te zijn geraakt tijdens zijn toespraak.