Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Daadkracht?

Daadkracht?

“ELKE CAMBIO DIE een hogere koers noteert dan de Centrale Bank-koers is bezig de samenleving te benadelen en te belazeren. Het is een gevecht om de macht”. Woorden van minister van Financiën, Stanley Raghoebarsing, gisteren tijdens een persconferentie. De bewindsman legde uit dat de wisselkoers die de bank elke dag noteert het gemiddelde is dat voortkomt uit alle valutatransacties van de cambio’s. Drie keren per dag verzamelt de bank de informatie bij de valutakantoren en publiceert het gemiddelde. De koers van de Centrale Bank van Suriname komt uit de markt zelf en wordt niet door de bank bepaald.

Wanneer de minister en dus ook de governor van de Centrale Bank van Suriname, als toezichthouder van de cambio’s, hiervan op de hoogte zijn, rijst de vraag waarom de autoriteiten niet optreden tegen de wisselkantoren die hogere dan de door de bank gepubliceerde koersen hanteren? Wat weerhoudt de autoriteiten om met de wet- en regelgeving in de hand hard op te treden?

De samenleving heeft totaal geen boodschap aan preken en jeremiades van beleidsmakers

Wanneer zal de overheid ook in deze branche haar gezag doen gelden? De samenleving heeft totaal geen boodschap aan preken en jeremiades van beleidsmakers. De samenleving wil daden zien. Maatregelen tegen degenen die de distorties in de economie in stand helpen houden en daarmee de koopkracht van de burger negatief beïnvloeden. Dat is waar de samenleving naar uitkijkt en ook verwacht. Op dit stuk ontbreekt vanuit de autoriteiten tot nu toe daadkracht.

Tijdens de persconferentie heeft de minister ook aangegeven er alle vertrouwen in te hebben dat de staff-level agreement die is bereikt met het IMF zal resulteren in goedkeuring van de IMF-directie voor verdere financiering van het economisch herstelprogramma. Ondersteunend voor de eventuele goedkeuring is het voldoen aan zogenoemd prior actions, dringende maatregelen die de regering onmiddellijk moet treffen.

Een van deze prior actions is verhoging van de stroomtarieven, wat eigenlijk betekent dat de regering de subsidie op energie verder moet afbouwen. De tariefsverhoging per 1 juni aanstaande is reeds door de regering aangekondigd. Minister Raghoebarsing zegt dat elke EBS-aansluiting met SRD 260 gesubsidieerd wordt, totaal SRD 3.2 miljard per jaar.

Doorvoering van deze prior action zal volgens de minister makkelijk gaan, omdat de verhoging van de stroomtarieven goed is “doorgekauwd” met bedrijfsleven, vakbeweging, EBS en de Energieautoriteit Suriname. Er is dus een breed draagvlak voor de tariefsaanpassing, meent de bewindsman. Echter is nog onvoldoende bekend hoe huishoudens die getroffen zullen worden door de tariefsverhoging zullen worden tegemoet gekomen in de vorm van subjectsubsidie.

Minister Raghoebarsing noemde tussen neus en lippen de SRD 1.800 die als koopkrachtversterking voor bepaalde groepen bedoeld is, daarvoor aangewend zou kunnen worden door zij die daarvoor in aanmerking. Het bedrag van SRD 1.800 dat gebaseerd was op een veel lagere wisselkoers dan wat het nu is, is trouwens al ettelijke maanden achterhaald. De regering zal de komende dagen meer duidelijkheid moeten geven ten aanzien van de stroomprijsverhoging en wat zij die getroffen zullen worden aan tegemoetkoming of compensatie mogen verwachten.