Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » ‘Cybercriminelen zien Suriname als makkelijk doelwit’

‘Cybercriminelen zien Suriname als makkelijk doelwit’

Tekst en beeld Valerie Fris

PARAMARIBO — “Ik denk dat Surinamers over het algemeen – en ook bedrijven – zich niet zo bewust zijn van het gevaar van cybercriminaliteit. De cijfers van deze misdaad vorm zijn verbluffend hoog. Er wordt meer geld verdiend met cybercriminaliteit dan met drugs”, zegt James Bynoe, vertegenwoordiger van Blue Waters Group, tegen de Ware Tijd.

Het Nederlandse bedrijf zal in samenwerking met het Scholingsinstituut voor de vakbeweging (Sivis), een reeks presentaties verzorgen over het thema ‘Cyber security; bewustwording is een vereiste’. Die zullen worden gegeven door Bynoe, die voor topbedrijven en instanties  in de Verenigde Staten (VS) heeft gewerkt, waaronder Nasa, de overheidsinstantie in de VS die verantwoordelijk is voor de natuurwetenschappen in de ruimte en Nike, bekend van sportuitrusting. Ook in de regio heeft hij voor de Caricom gewerkt. Bynoe diende in het Amerikaanse leger waar hij presentaties verzorgde over internet beveiliging.

“Ook onze kinderen die vaker op de computer zijn, moeten we beschermen tegen hackers en misbruikers”

Gevaren

“We gebruiken elke dag verschillende apparaten, zowel thuis als op het werk, onze pc’s, mobiele telefoons en tablets. Daarom is het bewustzijn rondom cyberveiligheid zo belangrijk”, benadrukt hij. Onderzoek heeft uitgewezen dat de meeste cyberaanvallen zijn gericht op desktops en laptops, gevolgd door mobiele telefoons. Hij verwacht dat binnen een paar jaar mobiele telefoons het meest zullen worden aangevallen.

Volgens hem merken bedrijven doorgaans pas na een jaar dat zij zijn gehackt. Ondernemingen moeten de noodzaak onderkennen om hun personeel te trainen in het herkennen van  (mogelijke) dreigingen. Van alle grote aanvallen begint 91 procent met een klik van iemand.

Meer dan 90 procent van de burgers erkent een phishing e-mail, dat is een bericht dat wordt verstuurd door criminelen om aan gevoelige informatie, zoals de pincodes, inlog- en creditcardgegevens te komen, niet. Daarom heeft Blue Waters Group besloten om zich ook in Suriname te vestigen.

Overheid

Bynoe: “We proberen ook de overheid bewust te maken van het feit dat er speciale wetten moeten komen tegen cybercriminaliteit.” Hij benadrukt dat zonder wetten criminelen niet kunnen worden aangepakt. “Daardoor zien cybercriminelen ons als een soft target of makkelijk doelwit.”

De IT-deskundige verwijst naar ‘ons’ omdat dit eveneens geldt voor de rest van het Caribisch Gebied, waar hij ook zijn roots heeft liggen. “De Caribische gemeenschap loopt achter op de rest van de wereld als het om deze topics gaat.”

Hij maakt zich ook zorgen over de ligging van Suriname naast Brazilië, dat bekend staat als één van de hoogst genoteerde landen bij cybercriminaliteit. “Cybercriminelen kennen geen grenzen, dus Suriname moet alert zijn. Het enige wat ze nodig hebben is de toegang tot je computer.” Hij voorziet dat het land in deze na-Covid-19-wereld vaker gebruik zal maken van informatie technologie (IT) en dat het daarom geen keus heeft dan zich te beschermen.

Er komen volgens hem elke dag nieuwe virussen en malware (schadelijke software) uit. “Ook onze kinderen die vaker op de computer zijn moeten we beschermen tegen hackers en misbruikers. Heel veel kinderen zijn slachtoffer geworden van cyberpredators die ook over de grenzen opereren.” Bynoe raadt  jongeren aan om zich via studie te bekwamen in IT.