Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Curaçao beleven middels ‘sip and paint’ event

Curaçao beleven middels ‘sip and paint’ event

Als voorloper op het jaarlijkse Curaçao Fest dat zaterdag aan de Ringweg wordt gehouden door de Tourism Board om het land toeristisch te promoten, is donderdag bij Lolo Koekroe  een ‘sip and paint’ actviteit georganiseerd. Daarbij konden aanwezigen onder leiding van de kunstenares Avanti Damberg een tas van stof opfleuren met een door hen gemaakte en ingekleurde sjabloon. Het gekozen ontwerp moest wel gelinkt zijn met Curaçaose kunst en of cultuur.

Tekst en beeld Sharon Singh

Het is gebruik dat voorafgaand aan het grote toerisme evenement een actviteit wordt gehouden, waarbij belanghebbenden worden uitgenodigd om een presentatie te houden. Touroperators, vertegenwoordigers van vliegmaatschappijen en reisbureaus en de pers zijn dan van de partij. Deze keer koos de organisatie voor een andere vorm.

Gros van de aanwezigen waren mediawerkers en social media influencers. Ook nieuw is dat de Tourism Board van Curaçao voor een andere benadering gekozen heeft voor de promotie, waar vooral bij cultuur ook de geschiedenis van het eiland aan bod kwam.

“Mijn overgrootvader was een Hindostaan, Parabirsing. Dus ik heb wel een binding met het land”

Bij ‘sip and paint’ gaat het om kunst en met name de street art, die het eiland een beetje onderscheidt. Deze vrolijke kunst is kenmerkend in de binnenstad.  Want de deelnemers moesten een iconisch object van het eiland tekenen. Deze werd uitgesneden en op een tas van linnen of katoen gesjabloneerd. Hoewel veel mensen vertelden niet te kunnen tekenen, was de tevredenheid aan het eind van de opdracht van de gezichten af te lezen.

Eten en drinken

Er werden ook typische hapjes uit de Curaçaose keuken geserveerd. Johny cake bijvoorbeeld met bakkeljauw, kip of kaas. Maishi Chiki, korenmeel pap met tamarinde en er werd kruidenthee gedronken. Zaterdag tijdens het Curaçao Fest verzorgt Damberg een workshop bij de International Mall van Suriname. Iedereen vanaf elf jaar mag meedoen.

Deze leeftijd is gekozen uit veiligheidsoverweging, omdat met een inklapbaar mes wordt gewerkt. Een andere workshop waaraan iedereen mag deelnemen is de tambú, een eeuwenoude traditionele dans van het eiland. Vanaf 1665 zijn de tot slaaf gemaakten uit Afrika op Curaçao aangekomen, en namen hun muziek en dans mee. Tambú is daar een van.

De creatieve skills van mediawerkers en andere genodigden werd op de proef gesteld toen zij een Curacaose object moesten
tekenen, uitsnijden en sjabloneren op een grote tas.

Kunst

Damberg is in Nederland geboren en heeft aan de Nederlandse kunstacademie gestudeerd. Ze besloot zich na haar studie te vestigen op het ‘tropisch Curaçao’, zoals ze dat zelf aangeeft. Ze heeft een connectie met het eiland, omdat haar ouders vandaar komen.  Haar ze heeft ook wortels  in Suriname. “Mijn opa is Surinamer. Helaas heb ik hem niet mogen ontmoeten, want hij overleed voordat ik geboren werd. Mijn overgrootvader was een Hindostaan, Parabirsing. Dus ik heb wel een binding met het land.”  

Ze is hier nu voor de tweede keer, nu om Curaçao te promoten. Haar eerste bezoek was in 2015. De kunstenares heeft donderdag door middel van een korte video haar werken laten zien. Ze voerde de aanwezigen terug naar haar kinderjaren, toen ze al objecten verzamelde en beelden van later toen ze video en animator kunst heeft gedaan. Ook werden fotocollages getoond, geometrische vormen die op een kunstzinnige manier zijn geschetst en ook een kunstwerk ‘De aprilmoorden’ genoemd. 

Damberg: “Veel mensen linken dit aan de Decembermoorden in Suriname, maar het zijn twee verschillende gebeurtenissen.” ‘De Aprilmoorden’ (op Curaçao) gaat om vijftien Chinezen die in opstand kwamen tegen uitbuiting. Zij werden in opdracht van de politie vermoord.